Börja från noll?

Jag är väldigt intresserad av att komma igång och spara i aktier men känner att en sak bromsar mig, och det rejält. Jag har nämligen inget startkapital att investera utan får börja från 0. Och jag förstår så mycket som att det är viktigt att ha en buffert för oförutsedda utgifter, vilket jag alltså inte har idag. Så mina frågor efter att denna långa inledning är; Hur stor buffert behöver man rimligtvis ha? Måste man vara färdig med sin buffert innan man kan påbörja aktiesparandet? Om jag har en nettoinkomst på 24000 och fasta kostnader på omkring 6500/mån hur mkt mycket bör jag kunna spara och hur skulle upplägget buffertsparande/aktiesparande kunna se ut?

Enormt tacksam för tips och råd?//Hannah

Hej Hannah!

Bygg en buffert på ett räntebärande konto hos t.ex. SBAB (0,65% i ränta). Där får man ett riktigt bankkonto och det går då att lägga in fasta stående överföringar dit från din ordinarie bank.

När du har en buffert som täcker tre månaders UTGIFTER så skulle jag tycka att det är OK.

Sen är stalltipset minst 10% av lönen i sparande varje månad i billiga indexfonder via Avanza eller Nordnet.

Det finns gott om portföljrekommendationer på bloggen. Jag skulle undvika räntefonder om man har ett långsiktigt sparande (mer än 7-8 år).

Vill du ha mer tips så svara här så hjälper jag till.

/Fredrik

Hej Fredrik,

Som ett tillägg till din rekommendation om att undvika räntefonder vid ett långsiktigt sparande (7-8 år minst): Bör hon inte lägga upp ca. 30-40% extra till samma buffertkonto för att ha att stoppa i vid ett börsvärdesfall för att i så fall kunna dra nytta av det. Risken med att spara i 100% aktierfonder är att när fallet på 30-50% väl kommer så kan man inte dra någon fördel av situation genom att köpa in sig ytterligare. Förstår att räntefonder kanske inte är en jättebra idé men man kan ju ställa in ett autogirospar från lönekontot till ovan omnämnda konto och sedan öronmärka dessa pengar till just sådana tillfällen.

Visst kan man göra så. Jag ett sparkonto jag kallar ’Krockkudde fonder’ där jag sätter in 10% av det jag köper fonder för varje månad. Detta gör jag istället för räntefonder.

Om jag köper fonder för 2000:- så sätter jag in 200:-.

Går automatiskt med stående överföring.

Det var precis det jag menade. :slight_smile: Längesedan du började spara på börsen? Jag sparar också såna småsummor och började för 1 år sedan medan den stora delen av mitt sparande återfinns i Spar+ på Santander med 1,00% i sparränta. Dumt eller ej vet jag inte men det känns som att det där börsfallet kan komma lite när som nu (inom 1-2 år) men man vet ju aldrig.

Nä, det var inte länge sedan…jag började leka lite i somras och har landat i en bra fördelning i rena aktiefonder (index). Har sparande både i Lysa, Avanza och Länsförsäkringar.

Jag gillar din tanke att ha en buffert som du kan använda till köp av fonder när börsen är låg. Den stora frågan är när man ska köpa extra. När har man nått botten? Ett månatligt sparande tar ju hand om den saken automatiskt.

Jag gör det mest för att principen med 10% räntefond ska finnas, men jag lägger det i sparkonto i stället.

Det är möjligt att jag överger den principen och bara har mitt buffertspar hos SBAB, får se. Fondsparandet ska ju finnas kvar naturligtvis:-)

/Fredrik

Hej Hannah!
Jag tycker du ska tjuvstarta ditt sparande redan innan du byggt upp din buffert, om det så bara är en 100-lapp i månaden i exempelvis Länsförsäkringar Global Indexnära eller Avanza Auto.

Jan Bolmeson har liknat sparande i indexfonder med att se målarfärg torka. Skittrist! Jag anser att buffertsparande om möjligt är än mer tråkigt, även om det är nödvändigt.

Genom att komma igång med fondsparandet redan från början kan du få känna belöningen av att ha tagit tag i saken. Dessutom har du gott om tid att bekanta dig med hur Avanza, Nordnet eller vad du nu väljer, fungerar. Att höja månadssparandet när du uppnått eller börjar närma dig målet för buffertsparandet går med några knapptryckningar.

Fredrik nämner SBAB med 0,65% i ränta. Hos Svea Ekonomi får du 0,85 % ränta med bankgaranti, ingen bindningstid och fria uttag.

/Thomas

Ang SBAB kontra andra banker:
Anledningen att jag föreslår SBAB är att de har riktiga bankkonton, inte bankgiro med OCR-nummer.

Varför är det bra? Jo, då kan man nämligen lägga in stående överföringar månadsvis som går automatiskt år ut och år in. Jag ha fem konton hos dem och alla har olika kontonummer och syften. Det gör det mycket enkelt att strukturera sitt kassaflöde.

Jag har t.ex. ett konto som jag kallar ’Årsavgifter’ där jag sätter in en tolftedel av alla årskostnader varje månad som t.ex. vägskatt och andra årsprenumerationer.

Sen har jag ett jag kallar ’Krockkudde fonder’ där jag sätter in 10% av det jag köper fonder för varje månad. Detta gör jag istället för räntefonder.

Om jag köper fonder för 2000:- så sätter jag in 200:-.

Vidare så går det också att lägga automatiska överföringar FRÅN SBAB till annan bank. Dessutom går det fort att både sätta in och ta ut. Allt som görs före kl 13 hanteras samma dag och efter 13 blir det nästa bankdag.

Om jag lägger in en överföring från SBAB till min bank på morgonen har jag pengarna på eftermiddagen.

Om jag har 20’ i buffert så förlorar jag 40 kr på ett helt år. För mig är fördelarna värda det. Dessutom har jag lån hos dem så då får man 0,7% och då är det bara 30:-.

/Fredrik