Börskraschen 2015-2016

Hej och tack för en podd som gör mina resor till och från jobbet genom Stockholms hemska köer mycket behagligare. Jag lyssnar i bilen varje dag! Men nu har jag kommit ifatt alla poddavsnitt så nu har jag köpt boken “Tänka snabbt och långsamt” som ljudbok tack vare er!
Nu till min fråga: Det pratas ju ofta och mycket om den uteblivna börskraschen sedan finanskrisen men vad är din åsikt om perioden 27 april 2015 till 27 juni 2016 då OMXS30 föll mer än -26% ? Var det ingen krasch??? Vad var det i så fall?

Återigen tack för en bra podd att du försöker få mig att skjuta upp belöningar och bli mindre infantil med min vardagsekonomi!

Hör man ordet krasch så tänker man på något som händer väldigt plötsligt. Paradexemplet är väl Black Monday 1987 då USA-börsen sjönk med över 20 procent på en dag. En börsnedgång som sträcker sig över en längre period får inte alls samma uppmärksamhet i media.

Även om nedgången kommer snabbt eller sakta, så visar ju historien att “efter regn kommer solsken”. Har man dessutom valt att månadsspara i fonder och är uthållig är man en vinnare i längden.

Någon exakt definition av krasch finns inte, men som Nestor måste det nog komma plötsligt och kraftigt för att kalla det så. Men en inte oväsentlig nedgång var det ju onekligen.