Den ultimata nybörjaren

Hej!

Jag, precis som några andra jag läst om i kommentarerna har alltid varit ekonomisk, och varit bra på att spara pengar utan att snåla på det som känns viktigt. Men att låta pengarna ligga på hög har jag ju förstått från bloggen är dumt, så jag har nu öppnat ett Nordnet konto.

Problemet är att jag börjar på ruta absolut 0, så nu när jag har mitt Nordnet konto vill jag öppna en nybörjarportfölj och börja med en summa på typ 10 000 för att sen på autogiro sätta in typ 500 i månaden, men jag förstår inte riktigt var jag börjar rent praktiskt? Jag lyssnar på alla poddar och läser alla artiklar men de är ju skrivna på ett sätt så att man måste vara relativt insatt redan för att förstå, så finns det någon vänlig själ som kan skriva en step by step guide - Nordnet for dummies ?

(Jag behöver inga kommentarer om att jag inte bör ge mig på detta om koncepten är för svåra för att greppa, alla börjar någonstans och jag vill verkligen lära mig och förstå :slight_smile: )

Tack!

  1. Öppna ett ISK.
  2. För över dina 10 000 kronor till ditt ISK.
  3. Fördela pengarna på de fonder du vill ha. Du hittar fonderna genom att skriva in fondnamnet i sökfältet, fyll i hur mycket pengar du vill lägga i respektive fond och tryck sedan på köp. Några dagar senare är köpet genomfört.
  4. För att sätta igång månadssparandet går du in under fliken "handla" och klickar på "månadsspara". Där väljer du "starta månadssparande" och väljer procentuell fördelning av sparandet i respektive fond. När du kopplat ditt lönekonto (eller annat konto) till ditt ISK så kommer det flyttas över en summa den 28:e varje månad som sedan fördelas utifrån den procentuella fördelning du valt. Sedan tar det några dagar innan alla köp är genomförda. Sedan tickar det på varje månad.

    Lycka till.
    /Kim (enkel-ekonomi.blog

Stort tack!