Tips till en 22 årig grabb som vill ge sig själv bra förutsättningar för framtiden?

Hejsan.

Som rubriken lyder så är jag en ung kille som vill komma igång med ett ordentligt sparande. Problemet är att jag själv inte besitter någon vidare kunskap i ämnet, inte mer än att jag lyssnat på poddavsnitt och läst här på bloggen såklart. Jag har läst och lyssnat på avsnitten om de omtalade hinkarna m.m. men jag tycker är svårt att omvandla till precisa summor. Tyvärr så besitter inte mina föräldrar någon kunskap och jag känner ingen annan som gör det heller. Det är därför jag vågar vända mig hit i hopp om att någon skulle vilja ge mig lite hjälp. Konkret hjälp hoppas jag.

Jag får ut 18 000kr i lön efter skatt och har 120 000 kr sparat på Nordea. Jag bor i hyresrätt och jag uppskattar att jag klarar av att spara mellan 8000-9000kr i månaden för tillfället.

Så hur borde jag dela upp mina pengar såhär i början? Jag hade verkligen uppskattat ifall det fanns någon här som skulle kunna hjälpa mig att få igång mitt sparande.

Tack på förhand.

 

Grattis! Du har mycket bra förutsättningar!

 

Öppna ISK på Avanza eller Nordnet.

Börja köpa in dig 100kr/dag i fonden Länsförsäkringar global indexnära. (Den är basen i alla Jans portföljer)

Låt resten ligga på sparkonto med ränta, fria uttag, insättningsgaranti osv allt det där så länge tills du vet vad du vill göra.

Då har du ca 3 år på dig att läsa på om investeringar innan dina 120 000kr är “slut”.

Under tiden bara läs, läs, läs allt du hittar om ekonomi.

Först här på bloggen. Sen låna tex boken “Så kan alla svenskar bli miljonärer” av Per Börjesson som Jan har rekommenderat, den finns på biblioteket.

Börja där, små, små steg…

När kunskapen växer kommer du veta vad du ska göra härnäst.

 

Eller så köper du bara ett färdigt paket från någon rådgivare. Där finns hur många som helst där ute?

Hej Andreas!

Jag har en annan syn på detta. Jag ser ingen anledning att under tre år sätta in 100:- varje dag i en fond.

Jag vet inte om du har planer på att köpa dig en lägenhet inom några år eller om du vill bo i hyresrätt för överskådlig framtid.

Här är i alla fall mina tankar.

Du har utgifter på ca 10 000:- per månad exkluderat sparande. Man brukar räkna med att en ensamstående i hyresrätt behöver en till två månaders utgifter i buffert vilket i ditt fall blir ca 20 000:-. Om du har ett arbete där arbetslösheten är hög och svårt att få jobb så behöver du en större buffert för oförutsedda utgifter. Jag skulle sätta 50 000:- som buffert på ett sparkonto (som du döper till “Buffert”) med ränta hos t.ex. SBAB. Då är du klar med hink nummer ett.

Nu har du 70 000:- som du ska göra något med. Jag är rätt säker på att du kommer vilja resa, köpa ny TV, mobil, ny spelkonsol eller behöver pengar till annan större konsumtion (ej löpande typ skor, kläder osv). Här tycker jag att du gör på samma sätt som med bufferten, dvs sätter in en summa, t.ex. 30 000:- på ett sparkonto hos SBAB och döper det till “Konsumtion”.

Nu har du 40 000:- kvar och med dessa börjar du fylla hink två. Här får du välja om du vill starta ett ISK hos Avanza eller Nordnet (eller Lysa.se). Du kan namnge kontot “Hink 2 - 3 till 7 år”. Du väljer om du vill ha Avanza eller Nordnet.

Målet för den hinken är i ditt fall med nuvarande lön och utgiftsnivå ca 500 000:- (tre till sju års utgifter).

Sätt in 40 000:- på ISK-kontot och starta en 60/40-portfölj och månadsspara 8 000:- (vilket ger en sparkvot på 45%) tills hinken är full (det bör ta ca 4-5 år). När den är full går du och köper en flaska Champagne och en cigarr och öppnar ett nytt ISK-konto för nästa hink:-)

Allt detta sätter du upp på en till två dagar.

Så hur ska du använda dessa pengar och relatera till “Buffert” och “Konsumtion” i ditt vardagsliv?

Generellt kan man säga att om du tar från buffert eller konsumtion så ska de fyllas på direkt vilket innebär att sparandet till hink två får vänta till buffert eller konsumtion är fylld igen.

Om du vill köpa en ny TV eller dator så ska det tas från Konsumtion (det är ingen oförutsedd utgift) och efter det fyller du på det kontot igen.

Om t.ex. din TV går sönder så kan du själv välja om du ser det som en oförutsedd utgift eller ej och vilket konto du vill ta pengar ifrån. Självklart är det så att det egentligen inte spelar någon roll, men jag tror det kan vara vettigt att separera så man vet att jag har “bara” 30 000:- till att konsumera för, men 50 000:- om det kniper på något sätt.

Ditt långa sparande (hink 2) ska du egentligen inte ta av till varken buffert eller konsumtion.

Om du kommer på att du vill köpa en lägenhet om tre år så behöver man titta på detta igen för att se hur mycket pengar du har i hink 2 och vad lägenheten kostar samt dina inkomster och utgifter i övrigt, så det är svårt att svara på nu hur du ska göra då. Förmodligen så skulle rådet bli att så fort du börjar gå i köptankar så slutar du spara till hink 2 och istället börjar spara till kontantinsatsen på räntebärande konto.

När du kommit igång med sparandet så ska du ombalansera din portfölj ca en till två gånger per år. Ombalanseringen innebär att man återställer fördelningen mellan aktier och räntor samt mellan de olika fonderna.

Vill du ha ett helt automatiskt enkelt sparande som ombalanserar sig själv så ska du titta på Lysa.se. Där kan du öppna ISK-konto och sätta in pengar och lägga upp månadssparande. Lysa kommer sedan investera i sina fonder (som är bra indexfonder) och ombalansera om det behövs. Det enda du behöver göra är att sätta upp månadssparandet på 8 000:- så sköter dem resten.

Ett annat tips som jag själv använder är att ha två konton i min bank för vardagsekonomin.

Konto 1 har jag för inkommande lön. Sen har jag Konto 2 där alla fasta utgifter dras ifrån (hyra, el, telefon och övriga räkningar). Jag har lagt in stående överföringar från Konto 1 till Konto 2 för varje fast utgiftspost varje månad. Fördelen är att det summerar ihop så man hela tiden ser hur mycket som man har i fasta kostnader varje månad.

Så t.ex. har du en stående överföring på 8000:- varje månad till Konto 2. Hos Avanza/Nordnet/Lysa.se så lägger du autogiro till Konto 2. Samma sak med hyra. Lägg en stående överföring på beloppet från Konto 1 till Konto 2. Betala hyran från Konto 2.

Ditt betalkort ska vara kopplat till Konto 1. Det som händer då är att alla dina fasta kostnader inklusive sparande har flyttats från ditt lönekonto så du ser direkt hur mycket du har kvar den månaden.

Nu kanske det blev överkurs och för mycket info på en gång, men samtidigt som det egentligen är ganska enkelt så är det knepigt i början innan man kommer igång.

Hoppas detta hjälper dig på vägen.

Stort lycka till!

/Fredrik