Information overflow

Hej!

Har läst en del artiklar och känner mig aningen överväldigad av alla termer o metoder. Finns det någon som är “begrepp for dummies”?

Jag är nyexaminerad ingenjör o tjänar just nu 33000 kr före skatt vilket är rätt maxat för mig som växt upp med en ensamstående mamma som jobbat som städerska eller mattant. Det här med att vara “frugal” i min konsumtion kommer rätt naturligt för mig men är sjukt förvirrad av alla ekonomiska hinkar, procent o begrepp.

För närvarande har jag 100 tkr på ett sparkonto och kommer kunna lägga undan 10 000 varje månad.

Jag kanske vill köpa bostad vid tillfälle och göra resor men mest är det väl att jag vill göra rätt, vara smart med pengarna och inte hamna i några lyxfällor. Kanske barn men är inte helt förtjust i tanken än. Kanske kunna skjuta till om morsan skulle behöva/vilja (möjligen en separat buffer åt henne?)

Den egentliga frågan är hur dessa 10 000 skulle matcha in med de fyra hinkarna. Är de fyra hinkarna i slutändan 4 konton som jag lägger in en fördelning från dessa 10 000 i dem allihop varje månad eller?

Och var kommer målsparningen in? Blir det ytterligare ett konto?

Jag vet att det kan vara en svår fråga, men fundera över hur många år det kan tänkas vara tills du ska köpa boende, skaffa barn etc. Det avgör hur du ska lägga upp hinkarna.

Så här gör jag:

  • Buffert på konto hos storbank. Noll ränta. Jag har bestämt ett visst belopp som bufferten ska ha. Varje månad tar jag så mycket av lönen som behövs för att fylla upp bufferten till den bestämda storleken. Det av lönen som blir över hamnar i resten av hinkarna.

  • Målsparande boende. Största delen ligger på sparkonto med 0.65% ränta, resten i korta räntefonder på depå (ej ISK) . Tänk att användas inom 6-24 månader. Fylls på varje månad av lön.

  • Bra-att-ha-hink. Följer Nybörjarportföljen. 60/40-portfölj på ISK hos Avanza. Fylls på varje månad av lön.

  • Pension (eller väldigt långsiktigt i alla fall). Följer Globala barnportföljen. 90/10-portfölj på ISK hos Avanza. Fylls på med ett mindre belopp varje månad av lön.

Så varje månad har du ett belopp du fördelar egentligen över de tre sista hinkarna, om bufferten är “färdig”? Vad blir det för skillnad mellan bra-att-ha hinken och bufferten?

Så här har jag tänkt att göra: Buffert jag vill ha är 125 000:-. I slutet av december varje år tittar jag genom ekonomin och ser hur mycket över 125 000:- det finns, den summan delar jag på tolv och köper global indexfond för den summan varje månad nästkommande år. Sen är det december igen, kolla överskott, dela det på tolv, köpa indexfond…

 

Men jag har å andra sidan inga större inköp som hus/lägenhet i framtiden.

Aha! Det låter ändå rätt “lätt” att göra så, men har du då massa separata konton eller samma för dina fonder?

Ett ISK-konto för indexfonden. Ett sparkonto där buffert och sparandet från föregående år ligger. Härifrån dras pengar varje månad för köp av fonder på ISK. Och ett lönekonto där pengar sparas fram till december då överskottet förs över till sparkontot.