Förenklad hinkstrategi?

Hej!

Jag har (också) funderat på hinkstrategin, och tycker den är lite väl komplicerad. För mig så har jag tolkat hinkstrategin (något förenklat) som 1 års av kostnader i buffertsparande på sparkonto. Mellan hink med 60%/40% aktier/ränta som bör innehålla en summa motsvarande runt 5 års kostnader (minus inkomster). Resten i passiva 90%/10% aktier/räntor och så aktiva ”lek” hinken som ju är rätt mycket överkurs för de flesta.

Om jag fokusera på de första 3 hinkarna. Skulle man inte kunna konsolidera detta till 2 stycken och förenkla det för sig.

Om man tänker slår ihop, första hinkens 1 årskostnad (minus inkomster) som kontanter/sparkonto och räntedelen av andra hinken dvs. 5 årskostnader med 40% räntor. Om man (som jag) ogillar räntefonder som jag inte ser som säkra krockkuddar (pga. höga företagsbelåningar och framtida ränteuppgångar) kan man då inte lika bra sätta 1 år + 5 år * 40% = 3 årskostnader på sparkonto (med så vettig ränta som möjligt) som en mega-buffert hink. Sedan sätta resten i en 90%/10% aktie/ränta fonder a la global portföljen. Drar ju ner komplexitetsgraden en hel del. Från 3 hinkar till 2 (undantaget överkurs-hinken med aktiva lek investeringar).

Visst, nackdel är ju då att det tar lång tid att fylla mega-bufferthinken och att man inte kommer igång med 90/10 portföljen på bra länge. Men man kanske först kan fylla bufferten med 1 årskostnad och när man gjort det så tar man hälften/hälften i buffert hinken och 90/10 portföljen. När man sedan fyllt klart mega-bufferthinken med 3 årskostnader (minus inkomster) så lägger man allt sparandet i 90/10 portföljen.

Förenklar antalet konton man behöver, och kanske gör det lättare att följa sin strategi eller ser någon något problem med detta?

Några förslag och tankar kring en förenklad hink strategi?

Vet inte om jag har ett svar på din fråga, men jag är också intresserad av att förenkla “hink”-konceptet och tänker att tillgångsslagen anger tidshorisonter: mina indexfonder kommer ju bete sig lika oavsett vilken “hink” jag tycker att de hör till, samma sak för räntor etc. Jag har lärt mig tusen bra saker av RT, men just hinkarna har inte fastnat. Jag kör så här:

Buffert - kontanter, bara för det mest nödvändiga; direkt gripbart. Jag ogillar kontanter på hög, blä för lata pengar. :slight_smile:

Målsparande - räntefond, målen är flera och ett eller ett par år bort. Jag tror att räntor har ett värde på kort till medellång sikt, tror man som du att de är fel så blir din “mega-buffert” i enbart kontanter rimlig.

Långsiktiga investeringar - indexfonder, investmentbolag, enstaka aktier; 15+ år. Jag tänker på det som “sparande till barnbarnen”, för att få rätt perspektiv på det.

Värt att veta kanske är att jag har ett lågt belånat hus, och att jag är bevisat okänslig för nedgångar (vilket förvånade mig, jag är inte alltid supercool annars); har sett mitt innehav gå ner 50% utan att få panik eller inte kunna sova så jag tänker sitta still i båten också nästa gång det händer.

Skummade bara igenom din fråga snabbt så kanske svarar fel. Men det enklaste är att ha de pengar du kan komma att använda inom några år på det bästa sparkontot du kan hitta och resten i den billigaste globala aktieindexfonden du kan hitta.

Hej!

Jag har inte heller riktigt förstått vitsen med de fyra hinkarna jag tycker dels att det är krångligt, dels förstår jag inte vitsen med att ha så mycket i räntor.

En buffert är så klart bra att ha, men ett års utgifter?! Jag tycker det räcker att täcka att bilen behöver repareras, om det händer mer allvarliga saker får man sälja fonder. En stor buffert innebär också för många att man skjuter upp investerandet mycket eftersom det tar lång tid att fylla bufferten. Och det är obra, eftersom tiden är din bästa vän på börsen.

Och att därpå ha en stor “hink” med en 60-40-fördelning? Visst, om man är lite försiktigt lagd kan man köra på 60-40 på det långsiktiga sparandet, men i det är fallet rör det ju sig om en slag extrabuffert om den ordinarie jättestora bufferten inte skulle räcka till.

Så… Ja, jag tycker du tänker rätt i att du kan lägga alla räntor (inkl bankkonto) i en hink, men frågan är om den behöver vara så stor. Så klart beroende av din riskvillighet.

Jag har som Lukas.

En tillräckligt stort buffert på sparkonto, sedan resten i en 80/15/5 fördelning. Ingen mellanrisk-hink alltså.

Bufferten brukar räcka för otrevligt stora utgifter och något mål på mellanlång sikt har jag egentligen inte. Har precis köpt en ny bil och bor i hyresrätt. Saker som semester osv tar jag från bufferten och fyller jag på igen månaderna efter mina utgifter.

Skulle det ändå dyka upp något annat som är större och dyrare då får jag väl sälja av lite fonder och hoppas att tajmingen blir rätt. Men det ska vara att jag “köper hus eller båt” eller sådant. En riktig livsändring… och då måste jag ändå fundera och fördela om hur jag investerar. Än så länge kör jag all-in på börsen.