Didner & Gerge Aktiefond och Carnegie Strategiefond

Tjenare,

Vad tycker ni om Didner & Gerge Aktiefond och Carnegie Strategiefond?

De har lite högra avgift och undrar om de är värda det.

Jag har funderat på att ha 5-10 % i dessa men har blivit lite osäker.

Jag har även Avanza Zero (7,5%) och Spiltan Aktiefond Investmentbolag (10 %) och då kanske ovanstående inte är növändiga.

Ha en trevlig påsk.

 

Hej Renato,

Tack för din fråga.

Didner & Gerge är ett av få fondbolag som jag gillar som har aktivt förvaltade fonder. Deras fond “Didner & Gerge Aktiefond” är ju dessutom en av få fonder med 5 stjärnor. Mig veterligen så är Carnegie-fonden relativt ny och har också 5 stjärnor. Den är dyrare än Didner-fonden.

Det är svårt att råda på enskilda innehav i en portfölj då man inte vet hur resten ser ut. Det som jag spontant kan säga är att det ser ut att vara en hel del överlapp i dessa fonderna och de tenderar alla gå ungefär som det svenska indexet vilket gör att man kan ifrågasätta värdet av att ha fyra liknande fonder. Om man däremot vill se det utifrån ett riskspridningsperspektiv mot den svenska/nordiska marknaden så skulle det kunna vara motiverat.

Jag skulle också titta på exponeringen mot Sverige i den totala portföljen. För om du har 10 % i alla dessa fyra fonder så har du 40 procents exponering mot Sverige och det är långt mycket mer än de 0,8 procent som Sverige står för på världsmarknaden.

Som sagt, svårt att ge ett rakt svar, men så resonerar jag i dagsläget.

Jan