Dödskorset och vad man gör vid nergång

Hej!

Påminnelse från Cornucopia är att dödskorset kommer allt närmare på OMX30 (http://cornucopia.cornubot.se/2017/08/dodskorset-narmar-sig-pa.html). Det fick mig lite fundersamt tänka på vad skall man göra vid nergång?

Jag kör på nybörjarportföljen (är också väldigt ny och väldigt tacksam för arbetet du lägger ner och delar med dig) och lite halvt om halvt koll på vad olika indikatorer innebär (t.ex. vad MA200 betyder, moving average). Som jag känner till så finns det två skolor: håll ut och låt svängningarna på börsen röra sig eller sälj vid en större nedgång och köp när det börjar gå upp igen. Då MA50 korsar MA200 uppifrån har ju de senaste 50 dagarna gått sämre än de tidigare 150 dagarna (som totalt utgör MA200), vilket är en ganska bra definition på “nedgången är antagligen mer långvarig nu” mao nedåtgående trend.

Vad tycker du, skall man fortsätta köpa för fonderna efter beloppet man sparar eller skall man gå ur? Blir det bara så att man tror man vet bättre men förlorar mer i slutändan ändå? Om det är smart att sälja, vad skall man sätta in pengarna på då för någon uppgång (sparkonto på Avanza, obligationer)?

Hej!

Jan förespråkar att INTE försöka timea marknaden, utan att man ska fortsätta som vanligt och strunta i rörelser så länge man inte behöver pengarna inom en snart framtid utan att det faktiskt är långsiktiga investeringar.

Risken om man går ur vid nedgång är att man redan har förlorat pengar när man säljer och dessutom väntar för länge med att gå i in i marknaden igen och därmed missat stor del av värdeökningen när det vänder.

Hälsningar
Elin