Enkelt Pensionssparande i Avanza?

Hej!

Jag upplever Avanza som att man själv bör vara ganska kunnig samt ständigt hålla koll på sitt pensionssparande där.

Har jag Fel?

I så fall vilka “säkra” steg bör jag ta i min flytt till Avanza?

Önskar hög säkerhet på mitt sparande.

 

MVH

Mattias

Hej!

Om man sparar på Avanza behöver man självfallet välja vilka innehav man har där till pensionssparandet men om du t.ex. sparar till pensionen i en portfölj liknande Globala Barnportföljen (bifogar länk) så är tanken att du egentligen ska kunna “glömma bort” sparandet och bara låta det växa till sig. Vill man köpa enskilda aktier istället för indexfonder t.ex. kommer man behöva lägga mer tid och kunskap på det.

Är det eget pensionssparande eller typ tjänstepension du tänker på? Lite olika steg beroende på. Är det ett pensionssparande i IPS du vill flytta så finns det dessvärre en del regler kring det och kan vara svårt att flytta.

Vad räknar du som hög säkerhet? Är det låg risk eller att banken du har det hos har garantier t.ex?

Vänligen
Elin

Hej Elin! Tack för ditt snabba svar.
Tänker mig både tjänstepension och privat pensionssparande.
Men inledningsvis det privata.

Med “hög säkerhet” menar jag låg risk, dvs att det inte finns möjlighet för min sparade summa att sjunka under sitt nettobelopp inkl inflation.

Vad gäller tjänstepension kan det snart bli lönt för löneväxling, och då är det väl företagets tjänstepensionsmodell som gäller? (Nytt jobb på gång, och vet ännu inte vilken/vilka typer av tjänstepension som merbjuda) Har för övrigt ingen bra koll på löneförhandling imkl tjänstepension.

/Mattias