Fattigpensionär

Hej jag är 53 år och kommer att bli fattigpensionär . Jobbar heltid .vad och hur ska jag spara för att förbättra pensionen

Hej AnnaLena!

En bas kan vara att utgå från detta inlägg som är som ett intro.

Gällande att förbättra pensionen så kan man börja med att titta på hur pensionssystemet ser ut.

16% sparas automatiskt till inkomstpensionen och 2,5% till Premiepensionen. Inkomstpensionen kan man inte påverka annat än att jobba mer/få högre lön med det är en faktor som kan vara svår för oss att påverka…

Premiepensionen i sin tur är en del du kan påverka. Dessa 2,5% kan du välja upp till 5 olika fonder som de fördelas mellan. Gör du inget val hamnar det automatiskt i AP7 SÅFA som är ett väldigt bra alternativ, faktiskt den fond som man på denna blogg rekommenderar att man har i premiepensionen.

Sedan har vi tjänstepensionen. Vet du ifall du har en tjänstepension på ditt jobb? Det är nämligen en viktig del, har man inte den bli inkomsten som pensionär lägre. Om du inte har en tjänstepension så kan du försöka förhandla dig till tjänstepension ELLER högre lön så att du kan kompensera bortfallet där med att pensionsspara privat. Tjänstepension är numera standard i Sverige, så om du inte har det kan du ta upp det med arbetsgivaren eller t.o.m. titta efter annan arbetsplats där det erbjuds.

Sedan har vi det privata sparandet, det är här du själv kan påverka mest. Hur mycket man sparar själv bestämmer man ju just själv. En tumregel är att spara 10% av inkomsten, så om jag tjänar 20 000kr sparar jag 2000. Du kan självfallet spara mer om du har möjlighet också!
Eftersom du idag är 53 år så kan vi utgå från en lång tidshorisont till pensionen om du pensionerar dig vid 65. Då passar Globala Barnportföljen bra. Den rekommenderas på 10+ år nämligen. Då fördelar du sparandet såhär:
60% Globalfonder
20% Sverigefonder
10% Tillväxt- och asienfonder
10% räntefonder

Mer om portföljen kan du läsa här:

Tips på fonder i olika kategorier som du kan använda i uppbyggnaden av portföljen:

Slutligen så vill jag även rekommendera MinPensionspodden. Det är avsnitt på ca 20 minuter med pensionsexperter som ger råd i olika situationer kring pensionen, förhoppningsvis kan det hjälpa också.

Önskar dig stort lycka till!

Hälsningar
Elin