Börja pensionsspara

Hej.

Efter att ha blivit inspirerad av den här sidan har jag funderat ett tag på att börja spara i ett pensionspar till mig själv. Kanske är tidigt när man ska jobba 30 år till, men tänker att summan inte behöver vara så stor om jag börjar redan nu. Har tänkt mig 250kr/månaden nu till att börja med.

Vilka fonder tycker ni jag ska satsa på?

Ju längre tid du sparar desto större blir ränta-på-ränta-effekten. Jag började också nu som 30-åring och känner att jag har missat ett decennium!

På så lång sikt som du har bör det vara bäst med 100% i en global aktiefond, till exempel Avanza Global som är riktigt billig.

250 kr är en bra början. Men tänk på att ju mindre pengar du gör av med nu desto mer har du senare, med ränta. Ring och förhandla om försäkringar. Skaffa billigast möjliga telefonabonnemang. Använda kläder och prylar tills de går sönder. Det är helt otroligt hur mycket pengar man gör av med utan att ens tänka på det!

Och se för det flygande spaghettimonstrets skull till att du har tjänstepension eller förhandlar upp lönen 5% så du kan spara själv. 90% av svenskarna har tjänstepension så systemet är och kommer vara uppbyggt på antagandet att var och en själva sparar och förhandlar till sig pensionspengar när de arbetar. Det man får från staten ska bara motsvara en miniminivå.

Håller helt med Emil börja så tidigt som möjligt för att få en bra ränta-på-ränta utveckling!

Som Emil även skriver så kommer vi vara beroende av att ha sparat själva och att ha tjänstepension.
Det statliga pensionssystemet kommer ungefär ge oss 30% av slutlön, anser man att detta är okej så behöver man inte spara själv. Däremot tror jag att dom flesta inte tycker att detta är okej!
Så se till att ha tjänstepension och spara själv på sidan om!

Jag tycker att du ska läsa lite artiklar här på bloggen, börja med denna om hur du kan bygga en långsiktig portfölj!

https://rikatillsammans.se/fondportfolj/globala-barnportfoljen-spara-pengar-langsiktigt/

Tack så mycket för svar=) Jag börjar med 250kr/månaden på avanza global eftersom det är svårt att nå upp till minsta köpbelopp om jag ska ha fler fonder.

Låter som en bra plan!

Om du gör så har du 324945:- efter skatt och kostnad på ett ISK om 30 år. Grattis till dig att du kom på detta som ung!