Nybörjare behöver brainstorma

Tjenare Allihopa,Vilket alternativ hade ni fördelat 50.000kr på, om det sedan skall investeras som fonder under en 5-10års period?1. 50.000 / 10 = 5000kr / per fond2. 50.000 / 5 = 10.000kr / per fond3. 50.000 / 1 = 50.000kr / per fondKom gärna med en motivering.Planen med målet är att främst dra lärdommar, men även påbörja mitt bygge att bli oberoende av mitt nuvarande arbete (här pratar vi längre fram i tiden)Haft en del positiva investeringar tidigare, men denna summan kommer bli den största jag testar på. Är inte rädd att förlora något, gillar spänningen med att testa på.Ha det gott, Peter

Låter som att din sparhorisont egentligen är mycket längre än 5-10 år men att du inte vågar comitta till det mentalt. Du ska leva på avkastningen på lång sikt så egentligen pratar vi om ett pensionssparande.

Hur mycket du ska ha i varje fond är framförallt en fråga om riskvilja och tidshorisont (två begrepp som dessutom hänger ihop). Du bör ha mer i en tryggare fond (räntepapper till exempel) ju lägre riskviljan är. Men det finns inget egenvärde i att ha MÅNGA fonder. För varje ny fond du lägger till i portföljen så placerar du mindre pengar i de fonder du redan har. Lägger du till en skräpig fond för att det “känns bra” så ökar du andelen skräp och minskqr andelen inte skräp.

Eftersom du verkar ha en hög riskvilja och egentligen längre tidshorisont så är mitt tips att ha hög andel globala aktieindex. En neutral portfölj med enbart aktier där du inte försöker tajma marknaden består av 88% globalindex (indexet MSCI World, förslagsvis fonden Avanza Zero) och 12% tillväxtmarknader (MSCI Emerging Markets, till exempel Avanza Emerging Markets). Så ser mity pensionssparande ut. Det är Smaspararguiden.se som inspirerat mig till att ha pensionen helt i globala aktieindex.

NEJNEJNEJ, Jag menade Avanza Global. Inte Avanza Zero.

@Emil; som vanligt så håller vi med varandra. Dock är jag för “feg” för att lägga in något i AEM, jag har allt i AG.

Hos Avanza har jag en gammal tjänstepension på över 500’ som bara ligger i AG. Känns konstigt att vikta in AEM i den.

Det funkar ju också, Indexpatronen! Inget fel att skippa tillväxtmarknader om man vill.

Uppskattar era kommentarer, blivit något klokare kring min fråga och era svar. Tycker det är så kul att man innerst inne vet riskerna och ändå måste fråga runt. Har en magkänsla som säger att med tiden kommer jag lösa detta utan problem. En kortfråga till, hur många % av er lön för ni över till ert sparande? I nuläget så för jag över ca 30% av min lön. Dumt eller klokt, hur känner ni? (Personligen har jag inget problem med 30%)

Jag sparar allt som jag inte gör av med. För mig har det stora uppvaknandet varit att alla utgifter och inkomster spelar roll och har därför jobbat hårt på att förändra mitt spenderarbeteende. Allt du sparar nu kan användas för att jobba mindre i framtiden. Alternativen är att spendera mer nu eller att jobba mindre nu.

Se till att du har ett buffertsparande först. Rekommendationen brukar vara minst tre månadslöner. Egentligen är det bättre att räkna hur många månader man kan klara sig på bufferten, i en personlig kris drar man ju även åt svångremmen och spenderar mindre. När du har bufferten på plats så är det bara att spara resten.

Kan du spara 30% så gör det! Då kanske du kan pensionera dig något decennium tidigare. Eller så kommer du på framöver vad du vill med pengarna. Det viktiga är att du inte vet nu och då ska du spara.