Fonder , fler eller färre om sparbeloppet inte är så stort?

  • Hej, jag vill spara i fonder ca 10 år. Om jag vill spara låt säg 2000:- / månad och tittar på de bästa fonderna 2019, skulle ni placera ett mindre belopp ( 200:-x 10 tex ) i olika globala fonder, tillväxtmarknader, sverigefonder mm eller ett större belopp i en globalfond, en tillväxtfond, en Sverigefond etc (500:- x 4)? Finns det några avgifter som kan påverkade det här med mängd negativt på nåt sätt?( är medveten om att förvaltning.avg inte ska vara hög, max 0.4%) Mitt belopp är ju inte jättestort, tacksam för era synpunkter!

Hej Mia!

Beloppet du sparar spelar ingen roll om man kollar mot avgifter.

Finns inte några kostnader i vanliga fonder som medför en högre kostnad om du sparar en lägre summa, så det är inget att oroa sig för!

Eftersom du nu har tänkt börja spara, så tycker jag att du ska börja med 4 fonder för att komma in i sparandet, sedan kan du utöka detta med ombalanseringen som du kan göra t.ex varje år.

Är detta ett målsparande? Alltså ett sparande mot ett specifikt mål/köp?
Har du redan ett långsiktigt sparande till t.ex pensionen?

Om du inte har ett långsiktigt eller inte vet vad sparandet ska vara till för något, så tycker jag att du ska läsa artikeln om “Fyra-hinkar-Strategin” där Jan förklarar lite hur man kan lägga upp sitt sparande i olika “hinkar” för att få koll på sin ekonomi.

Återkom gärna när du har lite svar på dessa frågor så ska jag försöka hjälpa dig vidare!

Hej Robin och tusen tack för ditt svar! Jag har läst 4 hinkar-strategin och detta är hink nr 4 ( om jag minns rätt?) jag har haft brokiga inkomster ( jobbar inom kultur = dålig lön) och kommer inte få någon hög pension…är nu 57 år.Dock har jag fått ett förskott av min gamle far, ( unikt tillfälle) som jag tänkte försöka förvalta väl och kanske kunna fördubbla under denna tio-årsperiod. Mitt räkneexempel är vad jag tänkte spara av min lön, men jag skulle kunna öka på det med förskottet. Dock vågar jag inte ”gambla” för mycket med detta då det är vad jag har…och då jag inte är så ung hinner jag kanske inte ta igen en börsnedgång…
du får gärna kommentera vidare, nyfiken på dina tankar :-))

Hej Mia!

Ja, du minns rätt. Hink 4 ska vara en långsiktig (pensionsportfölj) på en tidsperiod över 10 år.

Förstår helt, det blir lite knepigt, då pensionssystemet är gjort för att man SKA jobba heltid och i hela sitt liv för att kunna försörjas i slutändan. Enligt prognosen för min åldersgrupp så kommer vi ha ca 30% av vår slutlön i allmännpensionen, om vi jobbar heltid såklart.

Därför är det extra viktigt vid dessa situationer att för det första, se till att man har tjänstepension och även spara själv.

Jag tycker verkligen inte att du ska gambla med dina pengar, börsen är till för långsiktigt sparande och detta bör inte underskattas. Worst case scenario på börsen, är att ditt innehav kan gå ned med 50% och ta 10 år att få tillbaka. Detta är anledningen varför Jan rekommenderar en tidshorisont över 10 år för 100% aktiesparande (eller 90/10 brukar han säga), då har du tiden för dig att hinna få tillbaka pengarna.

Om vi säger att du går i pension om ca 10 år, så kommer du inte att plocka ut alla pengar direkt och spendera dessa antar jag? Därför kan man låta dessa fortsätta växa en stund in i pensionen också.

Tycker därför du kan bygga upp lite olika portföljer liknande “Fyra hinkar” som du nu har läst, en längre portfölj med 100% eller en 90/10 portfölj som ska växa vidare efter pensionen.
En portfölj “Mellanrisk” som du börjar plocka på vid 65 år (8 år kvar).
Sedan såklart en buffert som du ska ha i närtid om det är så att du behöver pengar, här kan du tänka dig att du ska klara dig på dessa pengar 1-2 år utan att behöver plocka på mellanrisk.
Dessa passar nog bäst på ett sparkonto med ränta, typ ett som Avanza har med 0.65% ränta.

Detta är såklart bara en åsikt och tycker du får utvärdera själv hur du vill göra!
Jag skulle nog ha lagt upp det såhär.

Om du har ett större kapital att lägga in, så hade jag månadssparat in detta under ca 12 månader, detta för att inte pricka av en börs topp med allt kapital.
Men läs gärna denna artikeln som Jan har skrivit om just detta ämnet!

Hej Robin och tusen tack för ditt svar! Jag har läst 4 hinkar-strategin och detta är hink nr 4 ( om jag minns rätt?) jag har haft brokiga inkomster ( jobbar inom kultur = dålig lön) och kommer inte få någon hög pension….är nu 57 år.Dock har jag fått ett förskott av min gamle far, ( unikt tillfälle) som jag tänkte försöka förvalta väl och kanske kunna fördubbla under denna tio-årsperiod. Mitt räkneexempel är vad jag tänkte spara av min lön, men jag skulle kunna öka på det med förskottet. Dock vågar jag inte ”gambla” för mycket med detta då det är vad jag har…och då jag inte är så ung hinner jag kanske inte ta igen en börsnedgång….
du får gärna kommentera vidare, nyfiken på dina tankar :-))

Hej Robin, och tack för ett utförligt och klokt svar, man tar ju ansvar själv så klart, men det är ändå väldigt värdefullt att kunna bolla tankar kring detta.( Jag har ingen ekonomisk utbildning, kanske bara lite sunt förnuft:-)

Särskilt också en lite annorlunda sits med ständigt kass ekonomi och så en plötslig summa som inte kommer så tidigt i livet och som man vill använda på bästa sätt.

Tusen tack!!

Mia