Pensionspara i 10-12 år

Hej!

Jätte bra blogg! Ni gör ett fantastiskt arbete!

Jag är egen företagare sen 5 år tillbaka, så jag har ingen tjänstepension nu. Jag har ca 14 år kvar till pensionen. Jag har börjat spara lite i aktier, men behöver tips och råd angående bästa möjliga sparande till komplement till den allmänna pensionen som ju inte är så hög! Skulle vara bra om man i pension åtminstone kommer upp till 80% av den inkomsten man har idag. Vill gärna ha en så hög avkastning som möjlighet men vill samtidigt inte riskera att förlora allt!

Skulle t ex den Globala barnportföljen kunna vara något?

Bör jag komplettera med nybörjarportföljen och RikaTillsammans-portföljen?

Jag har även tittat lite på lysa om det skulle kunna vara något?

Kan en kapitalförsäkring på Nordnet vara något?

Tacksam för svar!

Globala Barnportföljen bör vara ett bra val då Jan rekommenderar den vid sparande över en tidsperiod på minst 10 år! Om du inte känner för att handla dessa aktier och fonder själv samt ombalansera varje år kan du lika gärna skapa den fördelningen hos Lysa! Då svarar du bara på dessa frågor som ställs sen sätter fördelningen till 90 % aktier 10 % räntor och sedan låter den sköta sig själv beroende på hur du gör dina insättningar. (engångsinsättningar eller månadsinsättningar eller båda)

Hej Annika!

Rekommenderar dig att kolla över ”direkt pension” via t.ex Avanza, har för mig att det ska vara det bästa alternativet för en egenföretagare.

Om tidshorisonten på ditt sparande är 14 år så passar Globala Barnportföljen utmärkt! Tycker inte du behöver komplettera den med någon annan portfölj, däremot så bör du se till så att du har pengar för oförutsägbara utgifter i din privatekonomi. Kolla på ”Fyra hinkar strategin” för att få tips på hur du kan lägga upp din privatekonomi.