Feedback nybörjarporfölj

Jag har hittills satt in pengar på två fonder, avanza zero och swedbank robur ny teknik. Ca 8-9000 vardera.visste inte så mycket om fonder då men har nu försökt läsa på och har startat ett månadssparande till min nybörjarportfölj. Utgått från tips från er. Jag sparar 1000 kr varje månad (är student) men kan tänka mig att spara 1300 om jag ska få in fonderna ovan i månadssparande.Den ser ut på detta vis:AMF räntefond lång 10%länsförsäkringar global indexnära 20%länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära 10%spiltan aktiefond investmentbolag 10%spiltan räntefond sverige 10%spp aktiefond global a 20%Öhman realobligationsfond 20% hur många procent ska jag få in på avanza zero och ny teknik? Feedback :)?

Hej,
Härligt att du är igång!

Som din portfölj är fördelad nu har du alltså

30% Långa räntefonder (AMF och Öhman)
40% Global (Länsförsäkringar Global Indexnära och SPP)
10% Sverige (Spiltan Aktiefond Investmentbolag)
10% TIllväxtmarknad (Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära
10% Korta räntefonder (Spiltan Räntefond Sverige)

=100%

Avanza Zero är en Sverigefond och Swedbank Robur Ny Teknik en nischad fond med innehav från Sverige (58%) men även Nordamerika och övrigt Europa. Värt att ha i åtanke är att Avanza Zero inte har presterat jättebra senaste åren jämfört med andra indexfonder även om det självfallet är trevligt att den är avgiftsfri. Exempelvis SEB Sverige Indexfond skriver Jan om som en av de absolut bästa Sverigefonderna just nu.

Vad gäller Ny Teknik så kanske den inte riktigt faller ni under den filosofi som denna blogg kretsar kring då den är aktivt förvaltad och har en avgift på 1,25%. Vill du ha med den inriktningen som krydda kan man ha den som en mindre andel i sparandet.

Nu blev det långt men jag tänker såhär:
I nybörjarportföljen rekommenderar man 15% Sverigefonder och du har i nuläget 10% av dessa, så åtminstone 5% av svensk aktiefond (se länken till inlägget med de bästa fonderna) kan vara klokt.
Ny teknik är så pass hög risk och det är svårt för en aktiv fond att år efter år slå index, så en mindre andel (kanske 5%) kan vara klokt om du vill ha med den som krydda.

Hoppas du känner att du fått lite svar!

Vänligen
Elin