En bra sparportfölj, 3-5 år minst?

Hej! Vill gärna höra vad ni tycker om denna portfölj som jag nåpat ihop efter att ha läst på hemsidan här till följd av växande intresse för börsen och spranade.

 

Pengarna är fördelade 20% i vardera. Är det stabilt att lägga alla mina sparpengar på detta vis i Avanza (ISK givetvis) istället för på ett dåligt "spar"konto utan ränta på Swedbank? Är 21 år, planerar ej att röra dessa pengar på minst 5 år.

Avanza Global
Swedbank Robur Ny Teknik
AMF Räntefond Lång
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Spiltan Räntefond Sverige

Är detta en bra fördelning för relativt långsiktigt sparande? Andra tips? Alla åsikter uppskattas för hur jag kan spara på ett så bra sätt som möjligt. Stabilt, men öppen för lite edge.

Tack! :smiley:

Hej!

Varför har du valt Swedbank Robur Ny Teknik? Förvaltarna som har gjort den grymma utvecklingen i den fonden lämnade förra året, så all historik i den fonden betyder inget längre.

Fonden som dom förvaltar nu heter Core Ny Teknik om du är ute efter den fonden.

Sedan skulle jag kanske inte ha så mycket exponering mot aktier om det är 3-5år som du vill spara i, skulle det bli 3 år så är det lite för hög risk. Skulle det däremot vara 5 år minst så tycker jag att det inte är nå fel med risken, däremot så kan du köra på tumregeln att 10% i aktiefonder för varje år som du kan avvara pengarna, i ditt fall så skulle du då börja på 50/50 och justera ned 10% varje år som går.

Hoppas detta svarade lite på dina frågor!

Redigerad

Hej! Tusen tack för ditt svar. Vad skulle du säga om att man stuvar om och lägger in 50% i Spiltan Aktiefond med horisont 3-5 år? Är det för vågat? Har du annat tips på vilka aktiefonder jag borde köra samt vilka räntefonder de resterande 50% kan tänkas vara?

Ursäkta, såg att jag hade skrivit ett fel i mitt svar ovan, att jag tyckte du hade för mycket räntor, menade såklart för mycket aktiefonder. Har nu redigerat mitt inlägg ovan.

Jag skulle säga att du kan köra en kort och en lång räntefond, den korta kan du ha som ”Spiltan Räntefond Sverige” och den långa ”AMF Räntefond Lång”, då får du exponering i båda långa och korta räntefonder. Däremot så kan man också resonera att man inte bör ha långa räntefonder på så kort sikt, isåfall så kan du köra allt i en kort räntefond.

Ser inge fel med dom andra aktiefonderna som du har valt, så kör på!

Hej! Tack så mycket för ditt svar, Robin!

Så du skulle rekommendera att jag byter Swedbank Ny Teknik till Core?

Jag undrar även ang. aktiefonder. Låter vettigt att ha 50% i det, men jag undrar då – vilka? Är det stabilt att lägga 50% direkt i Spiltan Aktiefond eller något annat?

Samt, vad ska jag spara/hur ska jag fördela de resterande 50% i räntor/något annat?

Bästa hälsningar

Virvelvinden

Hej igen Robin!

Om vi säger att jag tänker en horisont på minst 5 år istället. Hur tycker du jag ska fördela det?

Ex, 25% i “AMF Räntefond Lång”, 25% i “Spiltan Räntefond Sverige” och resterande i aktiefonder? Är det dumt att ex. lägga resterande 50% i Spiltan Aktiefond? Har du några andra tips?

Tänker ändå långsiktigt sparande på dessa. Kommer inom näramste 2-2 år börja studera 3-5 år och då ha studielån (och dåförsöka avvara en summa varje månad och fördela jämnt över portföljen?) och ämnar ej röra dessa pengar tills studierna är klara i alla fall.

Är ganska ny på detta men intresserar mig mer och mer, har samlat alla pengar i Avanza och vill nu börja få dem växa successivt istället för att bara ligga där och börsen är ju helt klart bästa sättet både på kort och lång sikt beroende på fördelning.

Bästa hälsningar

Isabelle

Hej!

Om det är den fondens historiska utveckling du är ute efter så är svaret ja, däremot finns det inga garantier på att historisk avkastning ska fortsätta i framtiden.

Om du ska lägga dom 50% i en fond så skulle jag säga Avanza Global, då har du exponering över hela världen till ett lågt pris. Om du däremot vill ha mer exponering mot Sverige eller Tillväxmarknaden så skulle jag rekommendera Spiltan Aktiefond Investmentbolag för Sverige och Avanza Emerging Markets för tillväxtmarknader.

En sund fördelning mellan dessa skulle kanske då vara:
30% Avanza Global
10% Spiltan Aktiefond Investmentbolag
10% Avanza Emerging Markets

Jag skulle säga att du kan lägga resten i räntor.

Hoppas detta svarade på dina frågor!

Håller med Robin om teknikfonden, med tillägget att det även är så att teknikfonden generellt har ett mycket högt fall vid en börskrasch. Den ska du inte ha i portföljen än i mindre summor anser jag, max 5%. När man tänker på hur stor it-kraschen var så är det inte speciellt jätte-imponerande utveckling teknikfonden haft historiskt sett :

 

https://www.morningstar.se/Articles/Market.aspx?title=it-fonder-vinnare-9-ar-sent