Födelning av etisk/hållbar nybörjarportfölj

Hej Jan och alla,

3 frågor:

  1. Vill börja månadsspara till en bostadsinsats, i minst 5-10år, och tolkar det som att nybörjarportföljen är det bästa alternativet för detta tidsspann då det är ett låg/mellan-risksparande, har jag rätt?
  2. Och jag vill spara etiskt/hållbart, så jag fram den här fördelningen/nybörjarportföljen:
40% Länsförsäkringar Global Indexnära (generell global indexfond) 5% Spiltan Aktiefond Investmentbolag (svensk aktiefond) 5% XACT Svenska Småbolag ETF (svenska småbolagsfond) 5% SPP Emerging Markets Plus (tillväxtmarknadsfond) 5% Swedbank Robur Access Asien (Asien-fond)

8.75% Handelsbanken Realräntefond
8.75% Spiltan Räntefond Sverige
8.75% AMF Räntefond Lång
8.75% SPP Grön Obligationsfond

5 % Guld… ?

Är kombinationen ovan rimlig?

Jag har egentligen bara försökt göra om den rekommenderade fördelningen som visas i “Ombalansering 2019” i enlighet med rekommenderade gröna fonder i “Bästa fonderna 2019”

  1. Guld känns inte speciellt etiskt eller hållbart (eller?), vad kan man ersätta denna med?

Tacksam för svar!

  1. Fördelningen 60/40 är OK, men innehaven är inte. På aktiesidan välj 3/4 globalfond och 1/4 Sverige t.ex. Spiltan Aktiefond Investmentbolag om du gillar investmentbolag. På räntesidan, lite svårare där med tanke på att avkastningen är så låg, men kanske hälften var AMF Räntefond Lång och Spiltan Högräntefond?
  2. Nope, det vill du inte. Många här säger att etiska fonder är en bluff. Jag instämmer.
  3. Guld ger lägre avkastning. Skippa helt. Två räntefonder räcker!

Angående etiska/hållbara fonder kan jag rekommendera att googla med sökorden granskning hållbarhetsfonder och granskning etiska fonder. Innan du följer mitt råd rekommenderar jag dock att läsa Ansvarsbegränsning i slutet av den här sidan.

 

 

 

 

 

 

 

 

.