Fondsparande 3-5 år

Mitt namn är Björn Magnusson och jag tänkte starta ett fondsparande med fokus på de kommande 3-5 åren. Mitt stora sparmål just nu är främst till en kontantinsats på lägenhet inom 3 år. Portföljen får gärna fungera som en bra tillväxtportfölj för de kommande 10 åren. Har läst lite om er nybörjarportfölj och funderar på en liknande procentuell fördelning. Har just nu fonder på ISK-konto hos Swedbank som Robur kapitalinvest, Swedbank robur Asienfond, Swedbank robur global Em mkts och Swedbank robur ny teknik. Har även ett ISK-konto på Avanza där jag sparar i aktier, kollat lite på deras Avanza auto sparfond.

Med vänlig hälsning Björn.

Ska du ha pengarna om 3 år är det max 30% aktier och resten räntor . Men i ärlighetens namn hade jag nog lagt pengarna i ett sparkonto med den högsta räntan jag kunde hitta och insättningsgaranti. För tänk på att aktier är rekord dyra just nu . Spelar ingen roll om du ska använda pengarna om 10 - 20 år .Men 3 år är väldigt riskabelt.

Hej!

De fonder du har på Swedbank har höga avgifter, en bit ifrån de ca 0,40% som Jan på bloggen rekommenderar.

Gällande kontantinsats inom tre år så hade jag personligen faktiskt valt att lägga det på ett sparkonto med så hög ränta som möjligt och insättningsgaranti. På så kort sikt blir risken hög, och man vill ju att pengarna ska finnas där när bostaden skall köpas. För att hitta bästa sparkonto kan du jämföra räntor här:
https://www.compricer.se/sparande/

Gällande tillväxtportfölj de kommande 10 åren däremot blir en pengamaskin i form av portfölj mer passande. Antingen Nybörjarportföljen eller Globala Barnportföljen.

Om Nybörjarportföljen:

 • Passar på tidshorisonten 4 – 6 år
 • Risk är mellanhög, jag skulle bedöma den till 4 av 7
 • Den förväntade avkastningen är ca 5,5 procent per år
 • Passar oerhört väl för månadssparande och att komma igång med https://rikatillsammans.se/fondportfolj/nyborjarportfoljen-balanserad-fondportfolj/

  Om Globala Barnportföljen:


 • Passar på tidshorisonten 10+ år

 • Risk är hög, jag skulle bedöma den till 6 av 7

 • Den förväntade avkastningen är ca 8 procent per år

 • Passar oerhört väl för långsiktigt sparande till barn och pension

 • Den kommer dock att vara skakig och den lär tappa 50 % i värde minst 2 gånger under en 15 års period.

  I artiklarna jag länkat till finns även tips på specifika fonder med låga avgifter som passar på den beskrivna horisonten.

  Hälsningar
  Elin