Fundering kring Lysa

Hej

Jag är helt ny i detta sammanhang och har sedan ett par veckor sedan fastnat för er blogg och läst/lyssnat på artiklar dagligen sedan dess, jättebra arbete ni gör för en som vill börja lära sig.

Nu tänkte jag börja lägga upp en strategi för långsiktigt sparande, tycker er strategi verkar rimlig och väljer att utgå efter den.

Min fråga gäller en risk jag funderat på angående Lysa som ni förespråkar.

Sparandet bygger på långsiktighet och att låta pengarna vara, alltså ej sälja av vid en ev. nedgång på börsen. Om man har sitt sparande i Lysa och börsen går går ner kraftigt, Lysa hamnar i konkurs vid samma tidsperiod vilket innebär att din portfölj hos Lysa måste säljas av blir det då inte ganska dumt? Kanske är sannolikheten obefintlig och ej bör ses som en stor risk.

Hur ser Lysas framtid ut? Är det stabilt och tror ni det kommer att finnas kvar på sikt eller är det för tidigt att säga då fondrobotar är ett relativt nytt verktyg i Sverige? Skall man ha en tidshorisont på kanske 20 år vill man ju även att Lysa skall finnas kvar.

Tack för en mycket bra och pedagogisk blogg.

Hej Niklas!

Kul att du har hittat hit och att du har hittat till sparandets värld!

Angående din fråga så skulle jag säga att Lysa går just nu minus och det finns många konkurrenter i denna branschen, så Lysa behöver inte finnas kvar hur länge som helst.

Däremot så skulle jag inte se det som en risk i att bolaget konkursar och dina innehav sälj t.ex på botten, det du då kan göra är att öppna en ny portfölj på t.ex Avanza eller Nordnet och flytta dit pengarna som du hade på Lysa.
Eftersom att dina pengar på Lysa inte blandas med deras egna pengar så kommer du få tillbaka allt även om dom går i konkurs.
Däremot så kan du absolut missa en liten period tills du hinner få tillbaka dina pengar, men jag skulle inte säga att denna risken är så himla stor. En större bank kan också gå i konkurs vid en kris och då sker samma sak som i Lysas fall.

Men att Lysa kommer vara kvar i 20 år är inget jag skulle garantera iaf.