Hur klarar Lysa börskraschen

Hej och tack för extra avsnitt om/med Lysa nyligen som jag tycker är väldigt spännande att höra mer om. En fråga jag saknade var hur Lysa som bolag själva klarar sig i krisen? Jag går nämligen själv i tankarna på att investera i Lysas hållbarhetsalternativ men började nu fundera på om det finns någon risk att investera via Lysas tjänster då de själva är ett ganska ungt företag. Att de själva rimligtvis borde bli påverkade av krisen. Förstår att mina ev pengar inte försvinner vid en ev konkurs men som det beskrevs i det föregående avsnittet om Lysa kunde en ev konkurs innebära att innehaven säljs av och kunderna får tillbaka pengarna. Men det kan ju bli väldigt ofördelaktigt om man har en lång sparhorisont och detta inträffar vid fel tillfälle.

Hej Karin!

Som du säger så kan absolut en konkurs hända där dina fonder likvideras och du får ut pengar, i vissa fall har det varit andra fonder som tagit över förvaltningen av fondbolag som gått i konkurs.

Visst är företaget ungt men det behöver inte betyda att bolaget är finansiellt instabilt, har däremot dålig insyn i hur bolaget mår.

Är du orolig så kan du sprida ut dina pengar på flera ställen, t.ex en portfölj på Lysa och en på Avanza/Nordnet?

Tack för svar Robin! Det som lockar mig med Lysa är just deras Hållbarhetsalternativ som verkar vara väl genomarbetat. Någon jag inte kunnat hitta i någon annan tjänst. För mig är det viktigt att hållbarhetsarbetet håller en hög standard, jag vill försäkra mig om att mina pengar går till en bättre värld och att min vinst inte blir på bekostnad av sociala, ekologiska och etiska värden. (medveten om att det är svårt att undvika precis alla gråzoner men ambitionen är att nå så långt det är möjligt).
Men det kanske finns någon annan fondrobot som också har den inriktningen, känner du möjligtvis till? Hade nämligen gärna spritt ut riskerna som du skriver.
Om någon annan känner till hur Lysa klarar sig i krisen blir jag väldigt tacksam för ytterligare kommentarer.