Orolig angånde Lysa och Ränta-på-Ränta

Jag har för ett tag sedan valt att investera min framtida “pengamaskin” i Lysas händer, jag lägger in pengar på månadsbasis. Har med hjälp av dina artiklar om Lysa förstått att investeringsgarantin säkrar mina pengar upp till en viss summa, är inte ens i närheten av den summan så på den fronten är det lugnt än så länge.
Men om man spekulerar i att Lysa tyvärr måste lägga ned sin verksamhet, skulle våra sparpengar råka ut för en negativ påverkan då?, skulle exempelvis ränta-på-ränta effekten förstöras?

Anledningen till att jag funderar grundar sig i att jag vill ha ett långsiktigt sparande, mycket kan hända på några år och jag vill inte efter 10 år förstöra hela min budget, eller ränta-på-ränta effekten bara för att förvaltaren inte lyckats att finansiera sin verksamhet.
Om så är fallet så tänkte jag alltså flytta över allting till Nordnet eller Avanza, lika bra så fort som möjligt då jag ändå är relativt ny inom sparande och har för tillfället inte ett så stort kapital och därmed ännu inte så mycket att förlora, men har man sparat i några år för att de sedan skulle gå i konkurs skulle verkligen strypa motivationen om detta har negativ påverkan på våra egna pengar.

Hej Larry,

Tack för att du följer bloggen. Jag vill bara vara supertydlig med en sak direkt:

Lysa säkrar INTE upp några pengar OCH där finns INGEN garanti. De investerar pengarna enligt den fördelningen som du har valt när du har svarat på deras frågor. Sedan ser de till att hålla den fördelningen åt dig över tid.

Om Lysa skulle gå i konkurs så är dina pengar skyddade på det sättet att de är separerade från Lysas egna pengar. De kan alltså inte använda dina pengar för att täcka sina egna kostnader. Så på det sättet ska det inte påverka negativt oavsett vad som händer med Lysa.

Så det är ingen skillnad i om du skulle äga samma fonder hos Lysa eller via Nordnet / Avanza.

Hälsningar,
Jan

Tack för svaret!
Jo, har förstått att Lysa inte får ta pengarna för att hjälpa sin egen verksamhet, tror jag blandade ihop invensteringsgarantin med någonting annat men det var så jag menade! :slight_smile:

Jag hade mer funderingar om vad som händer med fonderna i efterhand, vart mer exakt tar fonderna egentligen vägen?, kommer jag kunna köra på som vanligt fast med den skillnaden att jag får sköta balanseringen manuellt?
Kommer lysas förhandlade superbilliga avgifter med Vanguard att upphöra vilket ger väldigt dyra transaktionsavgifter som påföljd vilket gör det ovärt att investera i, som då innebär att jag måste sälja av och förstöra ränta-på-ränta effekten?

Eller kan man helt enkelt sitta helt lugnt i båten, för jag vill verkligen inte sitta om några år med en uppbyggd portfölj som ska investera pengar, jag vill ju aldrig sälja då mitt mål är att skapa en pengamaskin.
Därför flyttar jag nog hellre redan nu innan det är försent och börjar med din vanliga nybörjarportfölj på Nordnet eller liknande.

Är som sagt självklart medveten om riskerna med att köpa fonder i sig och att det inte spelar någon roll vart jag köper dom, nu menar jag lite mer specifikt inriktat på Lysa om vad som händer :slight_smile:

Hej Larry! Så som jag förstått det är att i värsta fall om det börjar gå allt sämre för Lysa och de slutligen går i konkurs så behöver du inte oroa dig för någonting förutom att pengarna inte längre ombalanseras automatiskt och att du måste fixa det på något annat sätt. Själva fonderna är ju inte direkt kopplade till Lysa på något sätt utan kommer gnida på precis som vanligt. Det ända som händer med dina pengar i värsta scenariot är att du får tillbaka dina pengar antingen manuellt eller per automatik om Lysa hinner bli fullständigt raderat.