Fungerar detta eller är det för vanskligt?

Hej

Kom på en grej nyligen som kanske är bra så tänker höra med er vad ni säger:
utgå från detta scenariot:
Du har en lön på 20k och du förbrukar exakt 20k per månad.
Dag 1 (löningsdag) så investerar du 10k, så du har 10k kvar och kan överleva i 2 veckor, sen efter två veckor så tar du ut de 10k som du satte in på börsen, fast nu är det 10100kr eftersom du fick lite avkastning på pengarna. Så nu har du 10100kr att leva på de resterande två veckorna av månaden.

Notera: Du har även 1000 kr över så du kan täcka upp med utifall pengarna förlorar värde under de två veckorna dom står på börsen så du klarar dig oavsett.

Givetvis kan ju pengarna förlora i värde under de två veckorna dom står där men eftersom börsen alltid går upp på lång sikt så kommer det väl vara fler “två-veckor” där börsen går upp än två-veckor där börsen går ner? Eller tänker jag fel?

Kan man göra såhär? Vad kan gå fel förutom att det är krångligt att gå in och ur börsen med pengarna hela tiden?

Hej!

Visst är det möjligt att göra så, men det finns ett par nackdelae:

  1. Börsen kan gå både upp och ner. På två veckor är sannolikheten ungefär lika stor att den går ner som den går upp. Då bör man ha tillräckligt med marginaler för att ändå klara hyran…

  2. Om man köper aktier kostar det i courtage, vilket äter upp vinsten.

  3. Om man köper fonder tar transaktionerna några dagar, vilket så klart minskar vinsten.

  4. I snitt får du en avkastning på runt 400-500 kr om året på att ha 10000 investerat hälften av tiden. Det är det inte värt med krånglet att ständigt köpa och sälja.

  5. Du betalar räkningar direkt när lönen kommit, alltså kommer du ha mindre än 10000 att investera.

Så sammantaget tycker jag det är bättre att spara ihop pengar att investera på lång sikt.

Skulle Börsen gå ned ett år eller två, så lär det bli problem. Bättre att försöka jobba över ett par tre timmar per år i stället och spara pengarna. Helt riskfritt.