Globalfond eller dela upp världsdelar

Hej! Globalfonderna har ju oftast 50-60% innehav av nordamerika. Är det inte bättre att istället investera i fonder för respektive land, alltså ha en indexfond för nordamerika, europa, asien, sverige osv. För att minska riskerna då man kan mer överskådligt se hur respektive världsdel går? Tänker liksom om Nordamerika plötsligt skulle gå dåligt om 20 år, så har man investerat i en globalfond där huvudmajoriteten av innehavet just är Nordamerika, då kanske man ligger rätt pyrt till, eller? Tack för svar! Mvh Robert

Hej!

En globalfond brukar viktas efter hur stor del av världsekonomin en marknad är, så skulle Nordamerika inte längre ha den största andelen skulle det anpassas med tiden, så att den som blir större, t.ex. Asien, får större viktning.

Om man vill fördela som du föreslår så kan man självfallet göra så också, om man hittar passande fonder för varje världsdel. Jag själv har t.ex. gjort så att jag kompletterar globalfond med Asien- och tillväxtmarknadsfonder då jag ser att mycket av framtidens industrier verkar finnas där och vill ha mer exponering än man får i en globalfond.

Hälsningar
Elin