Guld: Byta från ETF till hedgefond?

Hej!Jag har sedan länge innehav i ETF:en SPDR Gold Shares, och undrar nu om det eventuellt skulle vara lämpligt att byta ut denna mot Pacific Precious. Efter de nya reglerna går det inte att köpa fler andelar i SPDR, utan bara sälja, och jag oroar mig för att reglerna kanske skärps ytterligare så att jag blir tvungen att avyttra vid ett givet tillfälle (men jag kanske är helt fel ute). Vidare har jag lite svårt för att räkna på inflationsrisken med ETF:en i förhållande till avgifterna som hedgefonden Precious medför. Behålla eller byt ut, är alltså grundfrågan. Vore mycket tacksam för respons!

Hej Oliver!

Eftersom det inte går att handla i den ETFen längre, så hade jag sålt.
Enda anledningen varför är att jag skulle vilja ha allt mitt sparande i samma innehav, men däremot om du tycker att det är ett bra innehav, då finns det ingen anledning att sälja den delen.
Börja då bara spara i Precious Pacific och behåll dina gamla ETFer.

Hoppas du kommer fram till hur du vill göra!

Tack för respons - tror att jag behåller (och vid behov ökar i fysiskt guld istället).

Om du blir tvungen att sälja vid ett givet tillfälle kan du förhoppningsvis i någorlunda nära anslutning till detta köpa guld någon annanstans, även om det innebär en viss risk. Jag behåller mina amerikanska innehav tillsvidare då det är fina värdepapper.

Pacific Precious är en hedgefond som just nu råkar ha en del fysiskt replikerat guld, men fonden har inte särskilt stora likheter med SPDR. Om Pacific Precious fortfarande har något guldinnehav nästa vecka kan man bara gissa sig till. De påstår inte att de följer guldkursen eller ens något annat index. Smart, för då kan de ju inte anklagas för att prestera sämre än index. Jämfört med exempelvis certifikatet Guld S har den aktivt förvaltade fonden Pacific Precious underpresterat med i storleksordningen 15 % de senaste tre åren.

Om du investerat i guld vill du förmodligen ha ett enda underliggande innehav, nämligen guld (vad annars?) - och inte gruvbolag eller innehav i andra metaller.

Tack för en mycket tänkvärd kommentar! Jag tror faktiskt att jag nu lutar åt att behålla innehavet. Och om jag framöver vill öka andelen guld, kan jag istället satsa på (mer) i fysisk form.

Det går ju också att köpa ETF:en ETFS Physical Gold (på Nordnet men inte Avanza).

Jag undrar dock hur det är med utvecklingen för möjligheterna att köpa ETF:er. Har någon koll på vad som händer? Håller reglerna eller tolkningarna av dessa på att stramas åt ytterligare?