Har jag rätt risknivå, vid 65 år?

Tack för en fantastisk info-källa.

För en månad sedan kunde jag inget. Nu kan jag lite.

Jag är 65 år och står i begrepp att satsa en rätt stor summa pengar. Jag tänker mig att fondrobotar är bäst för mig. Så här blev mina val: 100 000 sek i varje fond, sparhorisont 5-10 år, eller 5-8 år.

Avanza Auto 5 73-19,7- 6,5 (aktier-räntor-övrigt)

Lysa 60-40

Avanza Auto 3 51,5-44,2- 4,3

Lysa 45-55

MIN FRÅGA: Ligger jag någotsånär rätt eller är jag helt ute och cyklar? Är fonderna för lika varandra i risknivå? Jag tänker inte sälja om börsen går ner. Är lite mer på säkerhet än vinnarskalle.

Enligt min åsikt krånglar du till det i onödan. Du har två Lysafonder. Du skulle få exakt samma effekt med en Lysafond med fördelningen 52,5 - 47,5. Din säkerhetsnivå blir inte bättre med två fonder i stället för en.

Varför använder du Avanza över huvudtaget? Varken bättre eller billigare än Lysa. Jan har tidigare skrivit om fondrobotar på bloggen, läs gärna denna artikel.

Personligen hade jag kört Lysa fullt ut, och kanske med två fonder om det finns olika tidsperspektiv. Nu är jag ointresserad av robotsparande och i stället valt en portfölj inspirerad av Globala Barnportföljen.

Tack för svar. Som nybörjare vet man inte alltid om man krånglar till det för mycket, så nu vet jag lite mer.

Ja, detta var mina synpunkter. Någon mer får gärna svara, som kanske har andra infallsvinklar.

Jag är för kär i Avanza och egen förvaltning och har därför svårt att se nyttan i just Lysa, däremot verkar det vara en väldigt bra tjänst för just personer som inte vill vara så aktiva i sitt sparande och ombalansering.

Att välja Avanza Auto eller Lysa så får man ta och kolla på kostnaderna mellan dessa, vad jag vet så är Lysa ett billigare alternativ och hade då valt detta.

Du behöver också lägga upp en strategi för hur lång tidshorisont dina sparande har, 10år+ så passar en 90/10 eller 100/0, vill du däremot använda pengarna om 5 år så kanske en 60/40 passar bra och som du sedan sänker risken för varje år som går med 10%.
Så angående dina portföljer så säger jag som Nestor, kör allt i Lysa och försök att inte krångla till det för mycket, sätt upp en strategi för sparande och uttag så kan du justera risken efter det!