Lysa och Avanza Auto?

Hej!

Har inte hittat svaret på den här frågan någonstans så ställer frågan här. Har öppnat ett LYSA-konto med fyra hinkar principen. Funderar på om det är en bättre idé att öppna Avanza Auto parallellt? Har kollat igenom aktiefonderna och räntefonderna och det skiljer i både Lysa och Avanza. Så undrar om det kanske är en smartare idé att investera i båda enl. fyra hinkar principen parallellt eller om jag enbart ska satsa på ett av dessa? Om svaret är att satsa på ett av dessa kan någon förklara varför?

Undrar även om det är smart att månadsspara nu under Coronatider? Öppnade igår Lysa-Konto och har förlorat cirka 150 kr. Ska jag vänta med insättningar månadsvis eller fortsätta som planerat?

Tack för hjälpen!!! Uppskattas :slight_smile: //Nybörjare

Krångla inte till det genom att spara på för många plattformar parallellt. Om du har valt Lysa tycker jag att du ska hålla dig till Lysa ända tills du har ett behov som Lysa inte kan uppfylla. Annars kommer du få svårare med överblicken utan att ha fått någon egentlig fördel. Att vilja spara i enskilda aktier i lekhinken är ett skäl att bli kund hos Avanza. Att vilja spara i kapitalförsäkring till barnen är ett skäl att bli kund hos Avanza. Att vilja använda Avanza Auto parallellt med Lysa ser jag INTE som ett skäl att bli kund hos Avanza.

Själv så håller jag mig borta från Lysa och kör allt på Avanza. Jag tycker det är kul att följa fondernas utveckling och balansera om manuellt. Lite som att rensa ogräs i trädgården. Det är avkopplande men man kan diskutera om det är rätt sak att lägga tid på. Jag har inget emot Lysa. Om jag i framtiden skulle tröttna på den manuella ombalanseringen så skulle jag överväga en fondrobot. Men i så fall skulle jag hålla det enkelt och till så få plattformar som möjligt.

Angående månadssparande: Det är det bästa verktyg som finns för oss som inte kan förutsäga framtiden. Kör på det!

Jag håller med Björnen. Fortsätt med Lysa, fortsätt också månadsspara oavsett rådande klimat. Om 10 år så har du sannolikt gjort dig en rejäl hacka.

(Såklart kan du istället välja att använda Avanza eller Nordnet om du föredrar det, men så länge som du vill använda indexfonder så är Lysa sannolikt det bästa alternativet, åtminstone inte sämre än övriga)

Håller med Björnen. Håll dig borta från LYSA. Använd Avanza och månadsspara på ISK konto där. Är ditt sparande långsiktigt kan du välja:

70 % Avanza Global

20 % SEB Sverige index

10 % Öhman etisk emerging market

Du kommer att få mycket bättre avkastning med dessa fonder än med LYSA. Men glöm inte att du måste vara långsiktig. Behöver du dina pengar inom 5 år så är det vanligt bankkonto som gäller!

“Du kommer att få mycket bättre avkastning med dessa fonder än med LYSA.”

Har du sett framtiden?

Carl-Fredrik

Ingen kan garantera vilken avkastning en fond kommer att ge framöver. Det vet alla.

Om du ska investera i fonder kan du kasta tärning och välja helt utifrån slumpen. Förhoppningsvis inte så många utövare av denna strategi.

Du kan också titta i backspegeln. Om man efter moget övervägande kommer fram till två alternativ som verkar intressanta. I det här fallet LYSA och Avanza global +. LYSA har avkastat väsentligt sämre än alternativet Avanza global +. Hur tänker du då?

  1. Det när nog bara tur att Avanza global + avkastat bättre. Det kommer nog att vända. Jag satsar på LYSA.
  2. Under de senaste åren har LYSA avkastat väsentligt sämre än Avanza global +. Jag tror det kommer nog att fortsätta så även en tid framöver.
Det handlar inte om att se i framtiden som du skriver. Det handlar om sunt förnuft och vägval man ställs inför här i livet. Jag för min del sätter mina pengar på alternativ Avanza Global + enligt punkt 2 ovan.

(Avanza Global + betyder 70 % Avanza global, 20 % Sverige index och 10 % Öhman etisk emerging market )