Hjälp med fördelning av indexfonder

Hej.

Är nybörjare och vill komma igång med ett långsiktigt sparande 10+. Har kommit så långt att jag vill spara i indexfonder och har främst en fundering kring hur man bör fördela det på ett övervägt sätt.

Vad tänker ni om följande regionsfördelning och borde jag överväga att byta ut någon fond?

länsförsäkringar global 60%

länsförsäkringar tillväxt 20%

Spp aktiefond Sverige 20%

 

tacksam för alla typer av synpunkter

 

Oj, detta är så individuellt. Jag skulle inte sätta varken Sverige eller tillväxt på 20%.

Jag har själv en enkelare strategi. Jag kör 100% globala indexfonder, that’s it! Inget mer.

Jag har det mesta i SPP Aktiefond Global. Har lite pension i LF Global indexnära och SEB Etisk global index. I PPM har jag 100% AP7 Aktiefond.

Tycker det är skönt att inte behöva bry sig om fördelningar och ombalanseringar. Lätt att sälja av några procent om det skulle behövas utan att räkna om hur många procent av respektive fond som behöver säljas för att uppnå samma summa. Jag gillar också att jag kan dra igång småsparande, eller sätta in ett litet belopp. Det är också smidigt att kunna växla om till ränta om man vill skydda vid kraftigt fall.

De baktester jag gjort med olika fördelningar i en portfölj visar ganska ofta att det över tid är så liten påverkan att det inte är lönt att hålla på tycker jag.

Nä, är det ett så långsiktigt sparande som 10+ så skulle jag skicka in allt i en fond och det skulle bli SPP Aktiefond Global.

Lycka till!

Hej!

Du har en hög riskprofil i den fördelningen, så om det är ditt mål passar det. Jan rekommenderar en viss del räntor i sparande även på lång sikt, varför kan du läsa här:

Hälsningar
Elin