Hur på bästa sätt invrstera 100 000 kr?

Jag har nu äntligen förstått att det är bättre att investera pengar än att ha dem liggandes på vanligt konto. (Självklsr viktigt med buffert, men allt utöver är klokadt stt investera). Har dock lite kunskap så läskigt att placera. Hur ska man börja? Om man har 100 000 kr att investera, hur många olika fonder/aktier bör man fördela pengarna mellan?

Hej Camilla!

Kul att du kommer igång med sparandet!

Tycker du bör läsa lite olika artiklar som Jan har skrivit innan du påbörjar din sparresa!

Fonder och aktier är egentligen samma sak, man skulle kunna säga att en fond är aktievärldens Linas Matkasse, ett färdigpaketerat utbud som du kan köpa för en liten extra slant.

Hoppas detta hjälper dig lite på vägen!

Om du inte investerat tidigare i fonder eller aktier, tycker jag du ska börja lite försiktigt.

Läs några böcker om fonder och sparande.

Börja med att månadsspara i en fond, t.ex. i en räntefond eller en blandfond.

Det viktigaste är nog att du börjar. Sedan kan du lära dig mer och mer efter hand.

Egentligen räcker det med en enda fond, om du hittar en fond som passar dig och har rätt risknivå. Dvs rätt blandning mellan aktier och räntor.

Exempel på blandfonder: Amf Balansfond, Swedbank Robur Access Mix, Carnegie Strategi.

Vill du ha aktiefonder kan du t.ex. välja en Sverigefond och en Globalfond, t.ex. Swedbank Robur Access Sverige och Swedbank Robur Access Global.

Vill du börja med någon räntefond, kan du börja med Spiltan Räntefond. Vill du ha en ytterligare räntefond kan du ta Amf Räntefond Lång.

Ha inte för bråttom. Låt det ta lite tid. Fundera. Läs. Prata med någon. Men bestäm dig inte direkt, om du t.ex. pratar med banken. Säg att du ska tänka på saken.

En insatt och kunnig person sa ungefär så här: Investerande ska inte vara spännande. Det ska vara ungefär som att titta på färgen när den torkar eller på gräset när det växer.