Hur ska jag göra , tips?

Hej, jag har lyckats få ihop lite över 100 000 tusen och de sitter på ett vanligt konto. Har inga skills på fonder. Vad rekomendera du att spara i? Mvh sara

Hej Sara,

 

Det beror på hur lång sparhorisont du tänker dig?

Hur gammal är du? Sparar du till att förgylla pensionen eller något annat?

Men som regel bör du inte ha pengarna på börsen om din spartid är är mindre än 3-4 år och vill ha dessa pengar för t ex insats eller liknande.

 

Om din spartid är minst 4-5 år, helst 10 år är det billiga aktieindexfonder som gäller. T ex Länsförsäkringar global Indexnära. Du kan, beroende på riskbenägenhet, ha t ex 80% av denna fond och resten i kontanter på ett bankkonto som ger åtminstone lite ränta och som är uppbackad av insättningsgarantin.

Men det beror som sagt på hur riskbenägen du är, hur bra du kommer att sova om nätterna om börsen drastiskt faller osv. Man ska i regel inte ha pengar på börsen som man absolut inte har råd att förlora.

Berätta gärna mer om vad du vill investera för, hur länge du kan ha pengarna på börsen osv så kan vi försöka lotsa dig vidare.

Snart fyllda 40, vill både spara långsiktigt samt kortsiktigt. Men aldrig tagit tag i sparat ordentligt men vill göra det nu när jag precis har fått en dotter.

Hej Sara!

Kolla in Jans artiklar för att påbörja sparande till dig själv och till ditt barn:

“Spara till barn”
“Fyra-Hinkar-Strategin”

Håller med föregående. För en total nybörjare:

Långsiktigt helst mer än 10 år: Billigaste globalfonden

Kortsiktigt: Sparkonto med insättningsgaranti

 

Sen kan man nörda ner sig hur djupt som helst. Antingen kan du stanna där eller så börja läsa på om olika index tex på https://www.msci.com/acwi

Det är en bra start