Hur ska man säkra sina pengar nu med hänsyn till Coronaviruset?

Hej!

Hur ska man tänka kring investeringar i dessa tider med coronaviruset som drar fram och sänker ekonomin?
Om man inte vill riskera sina pengar på börsen, vad finns det för andra alternativ?
Att ha pengar på ett bankkonto är kanske säkert, men den svenska kronan har tappat mycket i värde den sista tiden.

Risken finns att kronan tappar ännu mer i värde framöver.
Jag har ca. 1,5 miljoner sek fördelat på konton i två banker, hur säkrar jag dem pengarna bäst?
Har någon erfarenhet av guld? Tänker på att fysiskt äga och förvara guldet.
Är det för sent att investera i guld men tanke på att kronan har minskat i värde?

BullionVault som förvarar guldet mot en avgift, har någon erfarenhet av dem?

Mvh
Andy

HEJ Andy,mitt förslag är att inte göra nånting ,vänta ,köp inte guld som andra förvarar för att det kan hända att du aldrig får ut guldets värde,växla en del av pengarna i dollar ,eller köp fysiskt guld som du förvarar själv,undvik euron för att EU som union kan falla och därmed euron oxo,svåra tider kommer.

Först säger du gör ingenting, sen säger du köp guld och dollar?

Hej Kalle jag menar gör ingenting detta gäller börsen köp fysiskt guld .men inte på börsen och växla till dollar på Forex t.exmp.

Ett kort svar är ju att det finns inget säkert sätt att bevara pengar. Guld är kanske historiskt bra i osäkra tider, men även det går ju upp och ner. Nyckeln här är ju diversifiering, satsa inte allt på att ett kort, t.ex. guldet ökar i värde just tills att du ska använda pengarna eller att SEK tappar i värde gentemot dollar/euro/annan valuta. Såg att Jan la upp en artikel om en portfölj som skulle klara 100år på ett bra sätt. Såklart sett ur ett historiskt perspektiv. Kanske kan vara något att kika på?

Har du någon tanke på hur/var/när du ska använda pengarna?

Mellan 2013 till 2020 har SEK värde sjunkit mycket.
Coronaviruset är inte direkt orsak till SEKs värde sjunker.

Jag har inte något direkt behov av pengarna nu. Tänkte köpa en lägenhet i Spanien till våren, men nu är det inte direkt läge för det som situationen ser ut. Priserna kan förstås gå ner längre fram i Spanien, men jag är orolig för att kronan kan tappa mer av sitt värde gentemot euro och dollar.
Köpa guld och förvara hemma känns inte så säkert…
Vad gör man?

@Andy: Finns inget bra svar på den frågan. Diversifierad portfölj kanske? T.ex RikaTillsammansportföljen men då får du ha en investeringshorisont på 3 år åtminstone. Annars har ju SEK historiskt stärkts när efterfrågan är hög globalt, vi inte har handelsrestriktioner och i början av en högkonjunktur. Du hade ju kunnat vänta in ett sådant tillfälle, alternativt avvaktar du tills covid-19 är under kontroll i Europa (förmodligen till sommaren), åker dit och köper lägenheten om inte SEK hinner rasa otroligt mycket innan dess. Förstår problematiken. Det är svårt att veta vad man ska göra i den situationen. Får vi hyperinflation kommer du ångra dig att du satt på likvida medel.

Rikatillsammans portfölj där du kan variera innehållet, (t ex cash istället för räntor) med ca 25% allokering per del kan anses vara det säkraste idag.

Guldpriserna har också gått ner mer än förväntat men vi får se hur den påverkas i längden.