Investera 1.1 miljoner på 1-2 år

Jag har den senaste tiden börjat intressera mig av sparande och investerande och har då nyligen uppmärksammat din blogg och podcast som jag gillar väldigt mycket! Jag har en fråga gällande detta och vore verkligen supertacksam om du tog dig tid att svara.

Jag fick nyligen ärva drygt 1.1 miljoner kronor och min tanke är att jag vill använda det till en kontantinsats till en lägenhet, men eftersom jag i dagsläget inte tjänar tillräckligt bra för att få det lånet jag vill ha, så tänker jag att jag avvaktar ca 1-2 år, då jag med väldigt stor sannolik kommer ha betydligt bättre lön än vad jag har idag.

Så min fråga är hur jag på bästa sätt kan placera detta belopp för att ta ut om 1-2 år med så bra avkastning som möjligt.

Jag såg denna artikel du skrivit: https://rikatillsammans.se/investera-pengar-pa-kort-sikt-till-lag-risk/, men antar att den har ett par år på nacken? Skulle du fortfarande råda att göra likadant?

Jag tänker isåfall att jag skulle följa ditt första exempel där du placerar en miljon.

Som sagt, jag är är extremt tacksam om du tog dig tiden!

Allt gott,

Hej Simon!

För en sparhorisont på 1-2 år så skulle jag säga att sparkonto med insättningsgaranti passar bäst, eventuellt om du vill ta lite risk så kan du köra en 20/80 eller 10/90 portfölj då med aktier/räntor.

Tyvärr så är avkastning fördelat med risk, så för att få avkastning så krävs det att man tar risker, skulle då ditt innehav gå ned en större mängd under denna korta period och att du sedan behöver dessa, ska du då plocka ut den mindre mängden som är kvar då?

Jag hade inte riskerar mitt kapital om jag ska ha det inom 1-2 år.

Jag vet inte om det finns något bra sätt att investera på så kort tid. Det enda jag kan tänka mig är en kombination av sparkonton och räntefonder. Räntefonderna bör i så fall ha rätt kort löptid, men även dessa har en viss risk. Om du har pengarna på ett vanligt bankkonto / lönekonto, så drabbas du troligtvis av en inflation om cirka en procent eller lite mer, säg 1,5 procent. Målet för Riksbanken ligger väl på två procents inflation, enligt måttet KPIF. Så du förlorar alltså pengar på att inte göra något alls.

Jag kanske skulle investerat cirka tio till tjugo procent av beloppet lite försiktigt. Kanske via månadssparande.

Du kanske ska diskutera med din bank och be om ett lånelöfte, dvs ett löfte om att få låna till en bostad. I samband med det kan du fråga vad du ska göra med de pengar du redan har.