Itpk

Hej, jag har fått brev från Collectum att det är dags att välja ny placering för min ITPK eller behålla den jag har. Jag har tydligen valt SEB och har naturligtvis fått brev även från dem över hur bra mitt val varit och att jag bara behöver bekräfta det. Snittavkastningen de senaste 5 åren har varit 11%, men jag ser också från Collectums hemsida vad detta sparande kostar mig (iofs över 30 år), men jag känner mig osäker på hur jag ska välja och vad ska jag titta på. Jag har ITPK 2.

Mvh/Charlotte

Hej!

Har nyligen ställts inför samma val och landade i att flytta fondförsäkringen till Danica Pension där fonden DNB global indeks erbjuds för endast 0,06% avgift.

Tänk på att du dels behöver göra bytet nu för framtida inbetalningar samt efter 1 oktober flytta över befintligt kapital (om du önskar det).

Här finns mer info om alternativen:
https://www.collectum.se/sv/Privat/Placera/Jamfor-bolagen/Avgifter/Valbara-produkter-2018/

Hoppas det underlättade något :slight_smile:

/Mikael

Om sparandet i SEB inte ingår som ett villkor i en given bolånerabatt hade jag sagt adjö SEB, Hej Danica. Alltså, byt till Danica från SEB. Bättre global indexfond än Danske Invest är svår att hitta via ITP-avtalet. Jag har själv min ITPK hos SPP, men överväger att byta till Danica.

Hade de haft sin egen utmärkta fond SEB Etisk Global Index så kanske man kunde överväga att vara kvar, men de envisas med konstiga fonder med höga avgifte och nästan alla är aktivt förvaltade.

Nä, lägg in ett byte till Danica tycker jag.

DNB Global Indeks har väl gjort strax över 20% i snitt över 5 år, så resultatet som SEB tycker är så bra är bara hälften mot vad du kunde fått…

/Fredrik

En liten undran här… När jag går in i Collectum så har jag ITPK, där Alecta är valt och om jag tittar på mina placeringar har jag AMF, Länsförsäkringar Liv och Länsförsäkringar Fondliv (gissa vilken bank jag har :wink: ).

Är det alltså dessa fonder jag ska byta till exempelvis Danica?
Vad jag förstod på Collectum när jag klickade mig runt där så tar det 1-4 månader att göra förändringen och vissa flyttar kunde göras på nätet, för en annan behövde dokument skrivas ut.
Lite förvirrande när man, som jag, inte är så insatt men försöker lära.

Hur ska jag göra?