ITP1 Bästa fonder 2019

Hej,

Vilka fonder inom ITP1 via Collectum kan ni rekommendera för 2019?

Jag är tjänsteman och privatanställd, 25 år och har arbetat i 2,5 år. Först i år har jag tjänat in min tjänstepension till ITP1. Vet dock inte vilka fonder att välja att placera resterande 50% av min tjänstepension. Vilka rekommenderar ni och varför? Jag har många år kvar tills pensionen och kan i övrigt ta högre risker.

 

Tack för hjälpen!

Hej Ann!

I den valbara delen så väljer du fondförsäkring, sedan tror jag att SPP ett billigast, kan även vara Danica, du får kolla på kostnaderna lite.

Men jag skulle nog ha valt SPP och sedan lagt pengarna i deras billiga Globalfond, tror det heter SPP Aktiefond Global A!

Danica har hittat ett sätt att redovisa avgiften som ser billigare ut än SPP men de är egentligen pyttelite dyrare än SPP.

Hej igen,

Tack för svar!

Rekommenderar du i den valbara delen att i så fall placera resterande hela 50% i SPP fonden, eller att fördela 25% på SPP fond, sedan resterande 25% i en annan fond?

  • Samt varför i så fall?
  • Är denna rekommendation då pga. låga fondutgifter eller har flera parametrar/jämförelsenycklar använts?

Undrar vidare vilken fond du rekommendera att placera första 50% som måste placeras i en traditionell fondförsäkring i mitt ITPS1?

Tack och trevlig helg!

Hälsningar,
Ann

100% i en Globalfond fungerar utmärkt, annars om du vill ha mer i någon region t.ex Sverige eller Tillväxtmarknader så kan du hitta någon indexfond på dessa regioner och placera kanske 10% i vardera.

Mest pga fondavgiften.

I den traditionella delen hade jag nog valt AMF, har för mig att dom är billigast.

Hej igen,

Var inne och kollade produktbladet för AMF resp. ALECTA och det verkar som att ALECTA är billigare med försäkringsavgift (% av kapitalet enligt produktblad) på 0,09% medan AMF har 0,17%. Eller är det några andra siffror jag kan titta på och jämföra?

Är dessa två av de traditionella fonder likvärdig i placering samt exponering?

Hälsningar,
Ann

Det brukar inte bara vara försäkringsavgifter som är dom enda avgifterna som betyder något, man får även kolla så det inte är några andra avgifter som ligger och spökar bakom.
När man väljer fondförsäkring så får man även kolla fondavgifter och jämföra dessa med.

Hej,

Vart i Collectum kan jag välja SPP Globalfond? I det valsteget kan jag endast välja alternativet SPP för resterande del av min tjänstepension.

 

Tack för hjälpen!

I Collectum väljer man förvaltaren och försäkringstyp, inga specifika fonder. Det kan vara så att du endast får flytta en del av dina pensioner till en annan förvaltare.

Väljer du SPP och fondförsäkring (istället för traditionell försäkring) så kommer dina pensionspengar flyttas till SPP. Det kan ta några veckor. Sedan kommer du få ett konto hos SPP och möjlighet att göra ett fondval. Då borde finnas SPP Globalfond bland alternativen.

Har det här ändrats, när jag tittar nu ser det ut som att Handelsbanken Liv är billigast?

Eller ser jag fel?