Kronan fortsätter att falla mot våra viktigaste handelspartners (USD + EUR)

Hej,

Som alla vet är ju devalveringspolitik/deprecieringspolitik en nationalsport i Sverige. Det är väl beprövat och har fungerat alldeles utmärkt i svensk ekonomisk historia. Är det inte då bättre att investera en större andel i svenska fonder och inte globala index som investerar mest i USA?

Den svaga kronan beror inte på dåliga statsfinanser. Den svenska Riksbanken bedriver däremot en extrem lågräntepolitik. Eftersom räntan är lägre än i USA och Euroland vill utländska investerare inte köpa svenska kronor. De får helt enkelt ingen avkastning.

Höjer Riksbanken räntan är risken/chansen stor att kronan stärks.

Att förutse valutakurser är omöjligt. Spara gärna långsiktigt i globala fonder, men försök inta att tajma valutan. Lyckas du är det inte skicklighet utan tur.

Titta gärna på kurshistorik, trettio år tillbaka. Som du kommer att märka är det helt naturligt med svängningar upp och ned.

 

 

Hej,

Tittade på CHF-SEK och trenden är ganska tydlig.
Vad får dig att tro att Riksbanken kommer att gå före i höjningarna? Det är ju i princip bara svenska centralbanken som tar så seriöst på målet om 2% inflation. Nu är man där uppe men höjer ändå inte.
För att bibehålla inflationen behöver man “importera inflationen” d.v.s. hålla utländska investerare borta från svenska kronor. Har en kompis från gymnasiet vars både mamma och pappa jobbat som finansdirektörer hela livet. Dom är svenskar och bor i ett av Sveriges rikaste områden men har alltid sparat i CHF med förklaringen att Schweiz inte konkurrerar med lägre priser utan högre produktivitet till skillnad från Sverige och det lyckas dom dessutom bra med. Deras arbetslöshet är lägre än Sveriges. Men nu är ju dom bara korkade finansdirektörer. Dom kanske haft tur. :slight_smile: Så här i efterhand ångrar jag mig att jag inte följt deras råd.

Men du får ju kursuppgång i dina globalfonder om svenska kronan tappar i värde. Så då vill du ju ha investerat utanför landet.

Men som Nestor säger ovan, det går inte att förutspå framtida valutakurser. Personligen har jag både svenska och utländska värdepapper för att sprida valutariskerna.

Nä sant. Kronan kommer säkert stärkas när SD blir största parti och efter bilbränderna och att FED höjt räntorna lite till.