Valutasäkra sitt sparande?

Hejsan! Jag har sparat ihop ett ansenligt kapital och jag börjar bli mer och mer orolig för den svenska kronans fall. Om den fortsätter sjunka eller om den rasar eller sådant. Läste härom dagen att den svenska kronan är bland den sämst presterande valutan i världen…

Så min fråga är hur man på bästa sätt valutasäkrar sina investeringar. Kanske inte hela mitt kapital men åtminstone en stor del av det.

Så hur valutasäkrar jag dessa pengar från den dalande kronan? investera i tillgångar i andra valutor? Men hur går man tillväga med det? Och är den ens värt att göra någonting nu när svenska kronan redan är så pass lågt värderad?

Tack på förhand!

Du har ju missat tåget denna gången. Kronan var ju extremt högt värderad runt 2011-2014. Nu är den ju mer som den “brukar” vara. Men om framtiden går ju inget att veta.

Men det enklaste är ju att spara i utländska aktier. En vanlig globalfond investerar ju till 99% utanför Sverige. Mest i dollar, så stärks dollarn jmf kronan så ökar fonden i värde även om alla aktier i fonden ligger stilla.

Mjo jag har insett det, men det var inget som var aktuellt då (var ungefär 17 år och helt ointresserad).

Globalfonder äger jag redan, men det är väl inget som skulle rädda mig vid ett ras av svenska kronan? Jag menar fonderna jag äger. Äger jag ju/handlas ju i svenska kronor så det känns inte som det skulle hjälpa särskilt mycket eller?

Min tanke var mer att “överge” svenska kronan för en mer etablerad “välmående” valuta för den största delen av mitt kapital. Då jag tycker det känns som den svenska kronan är lite av ett sjunkande skepp…

Jo, globalfonder hjälper dig om svenska kronan rasar. Aktierna i fonden handlas ju till stor del i dollar, så fonden går upp i värde det som kronan har tappat. Det du äger är ju en del av ett företag i ett annat land.

Men jag skulle inte göra det för att du inte tror på en viss valuta, det blir bara spekulation. Däremot ska man göra det för att vara diversifierad. Ingen vet vad framtiden innebär för varken kronan eller dollarn.

Albin, Jag förstår din oro. Svenska kronan har historiskt försvagats i dåliga tider. Nu är vi mitt inne i en glödhet högkonjunktur. Det är tyvärr så att det är en av Riksbankens framtvingad försvagning då valutan är ett av få kvarstående instrument för att åstadkomma en inflation som kan få igång en prisökningstakt som Riksbanken vill ha. Det som skrämmer mig också är att historiskt brukar kronan tappa i varje kris och krisen har ännu inte kommit. 2009 såg vi att Euron kostade nära 12 kr. Det förhållandet är nog inte omöjligt att vi får se igen inom en 5 årsperiod. Isåfall föranleds det av ett börsfall och någon form av ekonomisk kris. Då hjälper det inte att ha globala aktiefonder.

Det du kan göra om du vill diversifiera dig lite och anförskaffa lite euron är att hitta korta räntefonder i EUR med nästan enbart statsobligationer och ha dom i en aktiedepå. Du kan göra likadant med USD/GBP/CHF/YEN och andra valutor. Du kan t.ex hitta dessa genom att gå in på avanzas fondlista och filtrera ut räntefonderna och valutor. .

Valutor är dock svåra att spekulera i. Hade nog hellre kört på någon variant av en “rikatillsammans-portfölj” ifall du vill hedga dig mot både kronans fall samt volatil börs.

Om/när detta “kronras” kommer så måste det vara bättre att ha sina pengar investerade på börsen än att ha de på sparkonto eftersom de globala/utländska fonderna ökar när kronan sjunker, inte sant?

Tanken med dessa EUR-räntefonder är alltså att de ökar när kronan sjunker och euron ökar om jag förstått rätt? Varför just i Aktiedepå?

MVH

Korrekt att det är bättre att ha pengarna i utländska fonder om kronan stort. Det som föranlett kronras historiskt har dock varit just börskris och då rasar ju även innehavet om innehavet innehåller aktier till stor del. Därav blir du kanske inte kompenserad för ett eventuellt kronras om kronan faller 30% men börsen 50%.

Har du korta räntefonder i EUR med så mycket statspapper som möjligt (d.v.s. = “säkra”) så ökar värdet som ett resultat av att SEK sjunker i värde ja.

Anledningen till varför man kanske bör ha dom här “statspappersfonderna” i aktiedepå är för att det i princip bara ger 0% i ränta så det är en ren valutaspekulation.
Vill man krydda till det med lite avkastning får man satsa på räntefonder som lånar ut till företag och annat men då har man ökat risken.

Samtidigt är det ju så att en svag svensk krona ger extrema vinster till våra svenska exportföretag. Svenska börsen har ju också gått bra de sista åren.
En lagom mix mellan svenska och utländska fonder anser jag vara bäst. Vad som är “lagom” får du avgöra själv. Du behöver alltså inte lägga någon extrem fokus på valutan. På sikt jämnar allt ut sig.

På det här ämnet vill jag tipsa om den här dokumentären. Den sändes för ca 5 år sen och har tyvärr försvunnit från SVTplay. Lönesänkarna. Jag hittade den på Youtube:

https://youtu.be/VF__jA7GUhY