Spara valutasäkrat

Hej,

Jag har en del sparande spritt i fonder och aktier. Har på senare tid börjat fundera på hur jag kan valutasäkra mitt sparande för att skydda mig mot att kronan skulle dyka kraftigt i värde.

Är en globalfond automatiskt valutasäkrad? Och hur ser man i så fall i vilken valuta den är säkrad?

 

Tjena Björn,

Du skyddar dig mot att kronan skulle dykta kraftigt i värde genom att vara exponerad på börsen istället för att ha ditt sparande i SEK på ett bankkonto. Köper du t.ex en USA fond idag för 100 000 SEK och SEK tappar 10% i värde mot USD på 1 år samtidigt som USA fonden går upp 10% så har fonden avkastat +20% i SEK.
Ifall du tror att SEK kommer att falla ännu mer kan du ju köpa korta räntefonder i USD/EUR/CHF. Dom ger ju mellan -1 till +1 procent per år och faller SEK mot dessa valutor så kompenseras du med motsvarande procentuella avkastning i ovan nämnda räntefonder.

Annars brukar det vara kanonbra för svensk exportindustri när SEK deprecieras och historiskt har devalverats då svenska produkter säljer bättre p.g.a. billigare pris och då kan man ju investera i Industrivärlden/Investor eller dylikt. Problemet är väl att det finns en risk för handelskrig och tullar som skulle kunna sätta stopp för rean ändå.

Svårt att veta hur det utvecklar sig och hur man ska reagera. Diversifiering är väl alltid en bra approach. Tror du på att kronan kommer utveckla sig sämre än andra valutor så kan du köpa RF i flera “säkra” valutor.

Björn.

Sparar du i svenska fonder så har du ingen valutarisk. Sparar du i utländska fonder typ globala fonder har du en valutarisk.

Är sparandet långsiktigt exempelvis mer än 10 år så kan du fortsätta med din globalfond. Valutakurserna brukar jämna ut sig på sikt.