Investera i utländsk marknad, svag krona

Hej,

Jag och min man har tänkt investera ca 300 000 var i fonder, vilket utgör en relativt stor del av vårt totala kapital på börsen. Vi har tagit inspiration av er globala barnportfölj, men undrar hur ni ser riksken med fonder på utländska marknader nu när svenska kronan är så låg? Bör man verkligen investera globalt då?

 

Mvh Malin

Ska du vänta tills alla stjärnor står rätt kommer du aldrig våga investera. Det är ju bara spekulation att vänta på bättre tidpunkt, och som troligtvis kommer kosta er mycket i avkastning på tiden ni står utanför marknaden. Finns mycket skrivet om detta på bloggen, inte minst i frågor & svar delen.

Kort svar är. Ja, valutan är inget att vänta på för att investera. Men för att det skall kännas bättre så kan man ju sprida ut inköpen, över säg 2 år, så att ni köper för 12 500:- i månaden.

Hej!

Det finns ingen naturlag som säger att en valuta som gått ner i värde kommer att öka i värde igen. Det är möjligt att svenska kronan sakta och säkert kommer att försvagas mot t.ex. dollarn de närmast 100 åren, på samma sätt som skett de senaste 100 åren (1918 kostade en dollar drygt 3 kronor).

Nja. Att jämföra dagens dollarkurs med kursen för 100 år sedan är väl att ta i. På den tiden var Sverige ett utland.

Jämför gärna de senaste 30 åren i stället. Det känns mera relevant. Fluktuationerna är stora men brukar jämna ut sig på sikt.

I Sverige är devalvering/depreciering av valutan ett väl fungerande instrument för att få ekonomin på fötter. Det har fungerat hittills och Riksbanken är väl medveten om detta. Ser absolut ingen anledning till varför man skulle kringgå denna beprövade metod som fungerar så ypperligt.