Långtidssparande - en engångssumma - hur ska jag placera den?

Hej Jan!

Jag kan väldigt lite om placeringar, SPAXfonder, ränebärande fonder mm och vet inte alls vilket tillvägagångssätt som är bäst för min situation.

Jag har under en längre tid sparat pengar månadsvis till min dotter i aktiefonder. Målet har alltid varit att få ihop 100 000sek och sedan säkra hem pengarna och börja spara till nästa barn. Nu har jag uppnåt den summan, mycket fortare än planerat då aktierna stigit under lång tid. Hon har minst 10 år kvar innan hon är stor nog att kunna ta del av pengarna på egen hand.

Min fråga är nu hur jag bäst tar hand om de pengarna jag nu har sparat ihop. Just nu sitter de på ett vanligt privatkonto vilket känns väldigt onödigt, men jag vill heller inte riskera dem i placeringar som riskerar att minska summan.

Tack för hjälpen!

Om det är 10 år kvar(eller kanske mer om hon inte ska bränna alla pengar direkt!?) så kör på nybörjarportföljen som du kan hitta här på bloggen! Om du successivt vill minska risken så öka andelen räntefonder och minska andelen aktiefonder för varje år som går.

Hälsningar,

msFIRE svenskafire.se

hej men kan man inte sätta pengarna på en obligationsfond ex Nordeas utan utd 0,65 avg eller
amf ränte lång 0,10 avg AMF har gått pluss flera år i rad ! så det bör vara ganska säkert att få vinst