Månadsspara i aktier

Hej!

Jag tänker starta ett månadssparande (2000kr) i aktier… bolag som historiskt ger bra direktabkastning.

Tänker nyttja Avanza eller Nordnet för detta…

Är det lämpligt (historiskt) att köpa 1 gång i månaden eller “bör” man accumulera upp en större pott för att köpa “kvartalsvis/halvårsvis”? Tänker på courtaget som tas ut vid handel…

Kanske tagits upp i någon av avsnitten?

//Andreas

 

Säg att du vill ha 10 bolag (ett vettigt minimum och enkelt att räkna på). Det blir 200 kr/ bolag. För det första uppstår ett problem att många bolags aktier kostar mer än 200 kr/styck, så redan för det är det nödvändigt att antingen ackumulera alternativt köpa i bara 1 eller 2 bolag/månad, där det senare alternativet antagligen är bättre, trots tillfälligt mindre riskspridning.

Gällande courtage så måste du, i alla fall på Avanza, köpa för mer än 15 600 kr för att det ska vara värt att byta courtage nivå. Så i princip spelar det ingen roll om du köer månadsvis eller kvartal/halvårsvis.

Med allt detta sagt så skulle jag, så som Jan och många andra på det här forumet, rekommendera månadssparande i fondrobot eller i fond. Där får du god riskspridning från första 100 lappen och du kan automatisera dit månadssparande.

 

Men om du vill köra på med aktier så gör som Falck skrev ovan att köpa i 1-2 bolag i månaden så har du tillslut en diversifierad portfölj.