Hur många aktier ska jag köpa varje månad?

Jag har börjat månadsspara 5000 på börsen varje månad. Jag började med att investera 4000 i 8 bolag:

Kinnevik A
Volvo B
Investor A
Castellum
Axfood
Latour B
Industrivärden A
Sandvik

5000 är min absoluta gräns för hur mycket jag kan lägga undan varje månad. Min fråga är om man verkligen ska dela dessa 5000 mellan dessa 8 bolag? Det blir 620 Kr. Det får man inte många aktier för. Är det bättre att köpa för 5000kr inom ett enskilt bolag varje månad istället?

 

Tacksam för svar

Du vill tydligen enbart spara i svensk aktier.

Varför krångla till det, spara i fonder i stället. Eftersom förvaltningsavgiften för indexavgifter är låg, blir merkostnaden marginell om ens någon. Du slipper dessutom jobbet med nya köp varje månad. Riskspridningen blir dessutom bättre.

I globala barnportföljen finns tre svenska fonder. SEB Sverige Index, Spiltan Investmentbolag och XACT Småbolag. Välj gärna dessa.

Eftersom SEBfonden även innehåller småbolag kan du till och med nöja dig med två fonder och eventuellt hoppa över XACTfonden.

Det finns även andra fonder som är bra, exempelvis Robur Access Sverige eller Länsförsäkringar Indexnära Sverige. Läs gärna Jans artikel om Bästa fonderna 2019.

Med lägsta courtageklassen behöver du köpa för minst 400 kronor åt gången så det kommer funka. 620×8 eller 5000x1 blir då ungefär samma courtage (12-13) kronor.

Hej Eric!

Finns inget som säger att du bör spara i alla dina innehav varje månad eller något som säger att du bör köpa bara i en aktie, som Lekonomi skrev ovan så är det inget problem med courtaget och skulle därför tänka att det som spelar någon roll är om du vill fylla på alla eller bara ett innehav varje månad?
Jag skulle ha fyllt på flertalet aktier varje månad för att få fylla på i en aktie fler gånger än en gång per år samt att få köpa på olika nivåer i alla aktier.

Som Nestor har skrivit ovan så kanske även fonder skulle ha passat?
Du har nu exponering mot Sverige och kanske skulle komplettera med lite fonder så att du får exponering mot resterande delar av världen?
Skulle då rekommendera en globalfond och en tlllväxtmarknadsfond, du hittar förslag på båda i artikeln om “Globala Barnportföljen”!

Hoppas detta hjälpte dig något!