När man vill spara till mer än statlig insättningsgaranti

Hej!

Den statliga insättningsgarantin sträcker sig till 950’000 kr. Men hur gör man om man har tänkt spara ihop en större summa än så? Tex för ett större inköp som hus, eller privat pensionssparande?

Jag vet att garantin gäller per person och institut, men är det bästa verkligen att “börja om” och börja spara i en ny bank när man kommit upp i 950 tusen? Pengarna växer ju snabbare tack vare ränta på ränta när man redan har samlat ihop en högre summa…Hur ska man hanterera sina pengar när man väl lyckats bli miljonär? :slight_smile:

Hej,

Den statliga insättningsgarantin gäller bara kontanter, inte fonder och aktier.

De pengar du sparar på lång sikt bör du inte ha i kontanter eftersom inflationen gör att de tappar i köpkraft istället för att växa.

Ja, så är det. Insättningsgarantin gäller bara kontanter på ett konto.

Kan vara värt att tillägga också att man inte behöver vara orolig för att insättningsgarantin inte täcker fonder eftersom att fonderna inte inkluderas i bankens tillgångsmassa. Går banken i konkurs så är fortfarande fonderna trygga.

Hej Holger det är inte riktigt så att fonderna är trygga ,investerarskydd för fonder är upp till 250000 kr,men fondbolag placerar sina pengar i olika banker t.ex, Spiltan placerar pengarna som finns i deras fonder i Swedbank,Avanza i Danske bank ,går bankerna i konkurs försvinner pengarna som finns i fonder alt över 250000kr.,

Jag är rädd för att du har råkat ut för en tankevurpa. Visst finns ränta på ränta effekten på du har uppfattat fel.

Sätter du in 1000 kr på nyöppnat konto eller sätter in 1000 kr på ett konto som redan innehåller 950 000 kr, så blir ränteffekten! exakt lika stor!

Varje gång du sätter in pengar på en bank uppstår en ränta på räntaeffekt efter att räntan kapitaliserats vid årsskiftet. Du får dock extra draghjälp av gamla sparade pengar utan den räntan rullar ju på ändå.