Nya ITP-utbudet 2018

Hej och tack för mycket bra läsning och lyssning!

Ville bara komma med ett förslag till en artikel. Iochmed att ITP upphandlats på nytt och det finns ett nytt utbud from oktober får de flesta med denna pensionslösning anledning att se över den inom de närmsta månaderna. Att presentationen på Collectum inte gav så bra översikt är ytterligare en anledning till att jag tror en sådan artikel skulle uppskattas.

Någon annan som hunnit ta en titt på det?

Fortsatt trevlig sommar / Mikael

Hej!

Har du läst denna text? Ger en liten översikt.

https://www.collectum.se/sv/Om-oss/Pressrum/Pressrum/2018/Collectum-upphandlar-tjanstepension--Lagre-avgifter-nar-tio-forsakringsbolag-far-forvalta-tjanstepensionen-ITP/

Hälsningar
Elin

Jag ser att SPP har sänkt avgiften till 0,15% på deras globala indexfond. Svårslaget tycker jag. Jag gillar den fonden. De har också sänkt flyttavgiften. Jag ligger kvar i Alecta för trad och SPP för fond.

/Fredrik

Tack för återkoppling! Jag har kommit till beslut för egen del nu.

Ligger kvar i Alecta (trad) och byter fondförsäkring till Danica. Då 0,06% i avgift på DNB global index dvs ännu lägre än SPP’s 0,15%.

Vad gjorde att du körde på SPP Fredrik?

Tack för era kommentarer. För min del är det inga frågetecken längre. Har läst in mig på de olika alternativen.

Bytte till Danicas fondförsäkring med 0,06% avgift för DNB global index.

Något annat som avgjorde ditt val av att stanna i SPP Fredrik?

Om vi tittar på Collectums nuvarande jämförelsesida (https://www.collectum.se/sv/Privat/Placera/Jamfor-bolagen/) så ser vi att Danica, med nuvarande avtal, har en väsentligt högre ITP30 jämfört med SPP trots att Danica har 0,11% i entrélösningen. Detta avgjorde mitt val. Sen gillar jag SPP:s webplats också. Jag kan se alla inbetalningar och fina kurvor på hur utvecklingen går. Fondbyten är mycket snyggt implementerat. Enkelt att ombalansera mellan fonder osv osv osv.

Sen har deras Aktiefond global liter mindre USA och mer asien jämfört med DNB. Sen har SPP 500 fler bolag.

/Fredrik

Fast den högre ITP30 hos Danica beror ju på att den gått bättre och har lägre avgift. Det är ju ett absolut belopp och inte en relativ siffra. Ringde Collectum och dubbelkollade. Avgiften på Danicas globalfond är lägst bland globalindexfondena i nya upphandlingen. Och om man ska tro den här bloggen så har den väl samma riskspridning som de flesta andra globalindexfonder. Eller?

ITP30 är principellt likställt med Normanbeloppet. ITP30 har alltså INGENTING med Danicas fonds utveckling att göra, däremot fondens kostnad. ITP30 är framtagen för att kunna gör jämförelser mellan de olika bolagen.

https://www.collectum.se/sv/Privat/Placera/Jamfor-bolagen/Avgifter/Kostnad-for-ITP-30-ar/

Jag undrar därför fortfarande varför Danica har högre ITP30 än SPP trots lägre fondavgift. Det måste finnas kostnader hos Danica som är högre som Danica tar för att kompensera den lägre förvaltningsavgiften.

/Fredrik

Jag misstänker det beror på avgiften utöver förvaltningsavgiften. Alltså den avgift som måste specas iom nya regelverket 2018. Den kan man räkna ut i Collectums tabeller som “Ord.årlig avg” minus “Ord.förv.avg”. Lägger man till den på Danicas globalfond så blir totala avgiften 0,19%, för SPPs fond bara 0,17%.

Om det är som Holger skriver så skulle det förklara saken. Då kanske Danica blir lika dyr som SPP till slut ändå.

/Fredrik

Hej. Ja du har rätt, avkastningen pga fondens utveckling har inget med ITP30 att göra den räknas på samma ansatta utveckling för alla fonder.

Jag insåg var felet ligger. På Collectums hemsida listas ITP30 bara för dem gamla upphandlingen. De ska inte förväxlas med den som vi snart får välja i oktober.

Fick bekräftat av Collectum att i den nya upphandlingen finns ingen “årlig avgift”. Det finns bara den kostnad som är listad i produktbladen. Plus Collectums 1%. Det är därför det inte är listad någon “Förhandlad årlig avgift”. Den är 0kr. Dubbelkolla gärna själva.

Danica svarade:
För ITP via Collectum så ser avgiftsuttaget ut på följande sätt, så det finns alltså ingen årlig försäkringsavgift.
Insättningsavg 0kr
Uttagsavg 0kr
Fondbytesavg 0kr
Försäkringsavg 0kr
Flyttavgift 0kr
Fondavgift enl resp fond

Gott så. Jag avvaktar tills jag ser nya ITP30-uträkningar.

Fonderna är helt klart prisvärda allihop. Men jag börjar undra med Collectums avgift på 1%. I sammanhanget börjar den avgiften kännas hårresande. Istället för att att jaga fraktioner på fonder borde de börja effektivisera sin egen verksamhet. Nu har ju de monopol på sin uppgift så fack och näringsliv borde börja pressa Collectum framöver.

Man kan ju undra om fack och näringsliv får kickback från Collectum. Jag håller helt med dig. 1% är jättemycket. Collectum AB har minskat i antal anställda, men ökat sina personalkostnader. De var ca 130 anställda 2017. Jag vill påstå att jag inte får ut någonting för de dr 1% som det kostar. Om jag hade fått min tjänstepension insatt hos Avanza så hade jag kunnat få 1% till att investera. En globalfond hos Avanza för 0,1%. Hurray!

Jag förstår inte vilken tjänst jag får för 1% som jag inte själv skulle klara av att fixa. Det jag inte gillar är att jag inte kan få HELA det belopp som arbetsgivaren betalar insatt på en tjänstepension hos valfritt institut.

Jag vet att det finns många som behöver hjälp inom placering av sin tjänstepension, men man borde faktiskt få välja själv.

Jag har ställt Danicas och SPPs globala indexfonder mot varandra, och trots att Danica lockar med mindre än halva priset på förvaltningsavgiften så blir SPP mitt val för ITP 2018. Varför?

Tittar man på hela fondavgiften (årsavgiften) är nämligen Danica tvärt om lite dyrare än SPP. Men det framgår inte alls hos varken Collectum eller bankernas sidor. Det var inte helt lätt att få fram, men bankernas kundtjänster har till slut gett mig denna info:

Danske Invest SICAV - Global Index SI:

  • Total rabatterad årsavgift: 0,19%
  • Varav rabatterad förvaltningsavg: 0,06%

SPP Aktiefond Global A:

  • Total rabatterad årsavgift: 0,17%
  • Varav rabatterad förvaltningsavg: 0,15%

SPPs globalfond är alltså lite billigare, och dessutom investerar den i 30% fler bolag och i ett bredare globalt index. Man får tex 10% Asien (exkl Japan) hos SPP, jämfört med 2% hos Danica. Man skulle kunna säga att SPP är en globalfond och tillväxtmarknadsfond i ett. Så i alla fall för mig som vill ha en del Asien i min pensionsportfölj så blir det ett enklare upplägg. Dessutom tänker jag att jag tjänar ytterligare en liten slant i minskade avgifter, eftersom specifika tillväxtmarknadsfonder brukar vara dyrare än globalfonder.

Jag misstänkte att det var något som inte stämde. 0,06% är extremt lågt och den är väl gränsfall att Danica går runt på den över huvud taget. Courtage och valutaväxling bör överstiga 0,06%.

Jag har för tillfället en egenkomponerad indexportfölj (undantag en aktiv Asienfond och en aktiv småbolagsfond) hos SPP och jag ligger kvar där ett tag. Den kostar just nu 0,16%, men kommer gå ner till 0,14% efter första oktober när de nya avgifterna träder i kraft.

Förklaringen ligger i att Danicas globala indexfond (och även tex deras svenska indexfond) har sitt legala säte i Luxemburg numera. Enligt en krönika på Morningstar så är just Luxemburgfonder kända för att försöka hålla själva förvaltningsavgiften låg och istället placera mycket av de fasta kostnaderna utanför.

Det positiva är att detta har blivit tydligt iom den nya EU-förordningen från årsskiftet. Överallt där man köper Danicas globalfond ser man att det är relativt stor skillnad på årlig avgift och förvaltningsavgift, medan skillnaden är liten på Sverige-baserade fonder som tex SPPs globala indexfond.

Om detta stämmer måste det väl ändå vara ett gravt underbetyg till Collectums jämförelsesida där inget av detta framgår. I produktbeskrivningen på Collectums hemsida finns exempelberäkning för fondavgifter om pensionskapitalet förvaltas enligt entrélösningarna. 1 miljon ger där 600 kr i avgift hos Danica och 1320 kr i avgift hos SPP.

Hej
För ITP 1 har Collectums administrationsavgift ett tak på 450 kronor per år. I snitt kostar vi 250 kronor per ITP-försäkrad och år. För en genomsnittlig tjänsteman som har ITP 1 under ett 40-årigt yrkesliv har våra upphandlingar resulterat i ett ca 366 000 kr högre pensionskapital (genomsnittliga fondavgifter inom ITP jämfört med samma fonder på marknaden). En genomsnittlig avgift på 10 000 kr under samma period är med andra ord ändå en bra affär.

Collectum drivs utan eget vinstsyfte. Avgiften täcker den administration Collectum utför, som bland annat innefattar upphandlingar av förvaltare till ITP-planen, administration av ITP 1- och ITPK-val i rollen som valcentral, administration av anställningsuppgifter från ca 35 000 arbetsgivare samt fakturering av premier och förmedling av premierna till valda försäkringsbolag. Vi sammanställer och skickar årsbesked med individuella uppgifter och pensionsprognos till ca 2 miljoner ITP-sparare. I vårt uppdrag ingår också att informera arbetsgivare och tjänstemän om tjänstepensionen ITP.

Vi strävar efter att arbeta kostnadseffektivt och hålla avgiften så låg som möjligt.