Nybörjare behöver lite feedback

Har nu läst runt lite på diverse sidor (mest på denna underbara sida/blogg) och försökt skapa mig en liten uppfattning om detta med fonder.

 

Är tänkt som ett sparande på minst 10-15 år och hade tänkt lägga undan 1000:-/månad till att börja med.

På grund av det relativt låga månadssparande så tyckte jag att ~8 fonder var lagom för att uppfylla ett bra 70/30-sparande.

 

De fonder jag valt är enligt följande:

 

Global:

SPP Aktiefond Global (20%)

Länsförsäkringar Global Indexnära (20%)

 

Tillväxt:

Länsförsäkringar Tillväxt Index (10%)

 

Sverige:

Spiltan Aktiefond (10%)

 

Asien:

Swedbank Robur Access Asien (10%)

 

 

Ränta:

Spiltan Räntefond (Kort) (10%)

AMF Räntefond (Lång) 10%

Swedbank Robur Penningmarknad (10%)

 

En liten fundering jag har är om man kanske skulle köra 2 räntefonder (1 lång, 1 kort) bara på 15% vardera istället för 3 på 10%. Och…om man måste ha Access Asien i sparandet då SPP tex innehåller ~18% asien

 

Vet att det kanske inte går att ge några enkla konkreta tips, men är som sagt ny på detta så all input och åsikter/synpunkter uppskattas i alla fall!

 

mvh

Hej

 

Frågorna du ställer är på en väldigt detaljerad nivå och snarare än att göra en ansats på att svara på dem vill jag bara kommentera att det verkar som att du har en bra plan. Ditt framtida jag kommer att tacka dig. Under resana gång kommer du ha gott om tid att justera detaljerna i dina fondval allteftersom du blir mer erfaren, utbudet ändras eller din sparhorisont justeras. Det viktiga idag är att komma igång.

 

Lycka till!

Tack för input! Uppskattas! Jo du har nog rätt i att man kanske gör det mer komplicerat än vad det egentligen behöver vara. Jag antar att man har lite tid att läsa på mer, kanske det viktigaste just i början är att man kanske inte ska lägga så mycket vikt i att analysera hur det går utan att man kanske mer ska låta portföljen växa i lugn och ro och kanske läsa på lite inför framtida investeringar och hur man ska bete sig när man börjar närma sig en ansenlig summa.

Tack för snabb input! Är mycket nytt nu när man precis har börjat. Men jag kör väl på såhär då helt enkelt och ser vad som händer :slight_smile: Vill ju helst slippa se över detta varje år (förutom ombalasering då) och låta det rulla på i 10-15 år i alla fal.