Riskpridning och balans

Hej! Jag har länge velat börja spara i fonder men har aldrig riktigt vågat börja. Nu försöker jag ta tag i det och skulle gärna höra lite åsikter angående min riskspridning samt om det finns några självklara områden som jag borde minska/öka procentuellt. All annan eventuell feedback är självklart uppskattat.

Global 35%: LF Global indexnära

USA 15%: SPP Aktiefond USA

Europa 15%: SPP Aktiefond Europa

Asien 10%: Swedbank Robur access Asien

Tillväxtmarknader 10%: LF Tillväxtmarknad indexnära

Sverige 15%: Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Mitt långsiktiga mål är att kunna sluta jobba innan 65 och jag är till en början beredd att spara ca 10000 kr/mån.

Tack på förhand!

Hej!

Underbart att du har satt det målet och kommer igång med sparandet. Kring riskprofilen är det svårt att säga något när man inte vet hur gammal du är, om målet är att sluta jobba innan 65 är det stor skillnad om man är 25 eller 60 t.ex. :slight_smile:

Din fördelning på portföljen är lite liknande Globala Barnportföljen som kör 60% Global, 20% Sverige, 10% Asien och tillväxt och 10% Ränte- och obligationsfonder.

Den portföljen rekommenderas på 10+ år och har hög risk men du har än högre risk i din uppbyggnad.

En reflektion är att du inte har någon ränteexponering i nuläget utan 100% aktier. Även om man har lång tidshorisont rekommenderas det här på bloggen att man har en viss del räntor som “krockkudde”. Resonemang kring det kan du läsa här:

Personligen hade jag hellre prioriterat att ha en eller ett par bra globalfonder än att lägga till USA och Europa då dessa ändå har en stor vikt i globalfonder. Största innehaven i dem finns även LF fonden. Några globalfonder som Jan gillar utöver den du redan har:

  • Swedbank Robur Access Global
  • DNB Global Indeks
  • SPP Aktiefond Global
  • SPDR MSCI World Small Cap, ZPRS. Börshandlat fond med exponering mot globala småbolag.

Eftersom du har både 10% Asien och 10% Tillväxtmarknad blir det lite högre risk än den rekommenderade portföljen, men det kanske du redan är medveten om och har valt aktivt?

Överlag ser det bra ut, det är fonder som passar in i denna bloggs filosofi och även om man skulle kunna fördela om lite och ev lägga till räntor så tycker jag du kommit långt.

Lycka till!

Hälsningar
Elin

Ett fullkomligt lysande svar. Bra jobbat Elin!

Tack och bock Nestor!

Tack för snabbt svar! Jag är för övrigt 22 nu, (något som kanske skulle ha framkommit tidigare) så jag har lång tid på mig att spara. Jag var lite orolig över hur mycket överlappning som skulle förekomma mellan den globala fonden och USA/Europa fonderna och ska kika närmre på de globala fonderna du rekomenderade!

Vad gäller Asien och tillväxtfonderna så har min uppfattning varit att på väldigt lång sikt, 20+ år, så är högriskfonder generellt ganska säkert men om min fördelning upplevs som kanske lite väl vågad så kanske jag minskar på den lite.

Som sagt, tack för feedbacken, känns bra att äntligen komma igång!