24 Åring som vill veta om han tänker rätt om sitt SPARANDE! RÅD SÖKES

Hej! Är relativt ny på börsen ca 3 månader.
Med många år med ±0 på kontot med ett konstant festande och bara göttat mig, har ju nu valt att göra 2020 och framåt till och skapa en trygg ekonomisk situation då det skapat oerhört mycket oro och ångest för min del senaste. Kul har man haft men dags o växa upp och ta ansvar!

Har både köpt böcker, suttit o grottat ner mig i podcasts läst o läst o läst… Men frågan är om informationen jag samlat på mig och mitt egna tänk stämmer relativt bra? söker mest efter någon slags rådgivning/bekräftelse med individer med mer erfarenhet som vill hjälpa en ung borttappad själ o hitta tillbaka till en bättre Ekonomisk situation.

Målet med mitt sparande är och köpa bostadsrätt och skapa en ekonomisk trygghet.
Tid : 3-5 år med Fond Portföljen / Lysa / Lek aktier

Såhär tänker jag:
Älskar verkligen tänket med 4 hinks principen. Håller dock inte helt fast vid den som jag kanske borde, men tänker att jag är ung lever billigt och vill gambla lite… :slight_smile:

 1. Månadsbudget (Excel Fil) här för jag månadsbok om mina fasta utgifter inklusive spar / investeringar som skall göras. Och anpassar budget för “Mat / kläder / Hobbys” osv. Den budgeten som jag ska leva för skickas in till “Revolut kortet” där jag kan sätta lite budget mål, som äta ute, osv osv… Den varnar mig när exempelvis hälften tagit slut … suveränt!!
  Har ett övrigt “Matkort” med budget som jag o min partner har där storhandling görs 1 gång i veckan.
  Sedan har jag mitt buffert konto som måste fyllas på “Collector Spar” igenom Avanaza.

 2. Försöker och fylla på min buffert då den är bara 10.000kr nu, fruktansvärt ja vet… Målet e 50.000kr, men vill samtidigt också investera på börsen. Varje månad sparas 5000kr in på denna buffert. Så jag kommer dit så småningom?

 3. Jag månadssparar i min Fondportfölj hade 12 st som en start, har dragit ner till 6 st. Här söker jag råd… Såhär ser min fondportfölj ut kom gärna med åsikter om antingen bättre fonder osv, förstår att det kan vara bättre med ännu större utsprinding mer fonder alltså, men hoppas detta funkar. Hade jag haft ett ännu större månadsspar hade jag nog valt en 10 st iallafall.
  Alla åsikter e välkomna vill bara lära mig!
  Månadsparande 2500kr

SPP Aktiefond Europa
250 kr
10 %

Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A
625 kr
25 %

SPP Aktiefond USA
250 kr
10 %

SPP Aktiefond Global A
375 kr
15 %

Spiltan Aktiefond Investmentbolag
625 kr
25 %

Swedbank Robur Access Global
375 kr
15 %

 1. Sen har jag också tänkt på Pension-Spar … har valt ut en summa för 500kr månadsvis som sparas in på LYSA här e portföljen just nu 100% Aktier, kanske 90% Aktier / 10% Ränta e bättre? Tänkte att ändra om det här när jag blir äldre man är ju fortfarande en liten grabb! Åsikter? En bra ide och ha sitt pensionsspar i LYSA eller ska jag göra en egen portfölj istället? Hur ska jag tänka kring pensionsparandet? Är detta en bra ide eller finns det bättre.

 2. Utöver att jag lyckats fylla på min buffert till 50.000kr så vill jag självklart leka lite med Aktier.
  Har väl redan nu brutit mot 4 hinks principen … Har investerar lite pengar i 3 Olika Aktier atm, det är ju förhoppningsbolag en av dem Brighter, och sitter o hoppas på en raket på nån av dem. Målet är ju och lära sig, har väl satt upp kursmål på alla 3 att jag kommer sälja vid 100% vinst no matter what… eller sälja av vinsten och fylla på buffert vill ju försöka skynda på lite… det är ju sjukt roligt o följa bolag… Pengarna jag investerat har jag absolut råd o fölora därför har jag valt o gambla lite!

Sålänge jag har 50.000kr i buffert sedan så kommer jag leka lite med aktier men det är så det ser ut nu.
Kom gärna med åsikter!

Mvh
C

Hej

Jag tycker det verkar som att du har fått bra struktur på det dagliga. Hobbykort, Matkort, månadsbudget.

Perfekt, bra jobbat!

Det är ett bra månadsparande också. Men bara 3-5 år? Det är för riskabelt med 100% aktier och har du otur kan du förlora mycket pengar på kort tid. Det är inte lika kul men skaffa ett sparkonto till och lägg 50 % av kapitalet där.

Du har eventuellt en del överlapp i fonderna, fler fonder innebär inte mer spridning så eg kan du skippa usa, europa och bara ha en globalfond (som ju innehåller mycket USA och europa). Jag föreslår att slå ihop dom och lägg de 1250:- i en av globalfonderna. Vilken av dem spelar inte så stor roll. Bägge är klockrena.

Vill du ha bättre spridning så kan du titta på globala småbolag eller kanske nån aktivt förvaltad fond med bra track record.

Pensionsparandet: Jag kan väl tycka att du kan skippa räntorna förutsagt att du inte planerar att pensionera dig de närmsta 10 åren. :slight_smile:

 

Lycka till!

 

Tackar för svar!

När man inte köpt fonder så mycket så är det så svårt o förstå hur många man skall ha, och det klart jag vill ha riskspridning.
Tycker det där med att lägga ihop och spara 1250kr i en och samma globalfond låter helt genialt! Tack för hjälpen där.

Mitt sparmål är la mer åt 5år hållet för fonderna sedan lär ja behöva ta ut en del för o köpa bostad. Målet är väl att kunna köpa bostad utan att sälja något på börsen, fårse vad sker, men att må bra och skaffa sig den bostaden man vill ha kommer göra mig gott.

Åter igen tackar för hjälpen.