Nybörjare

Jag sparar 5000 kr i mån just nu 40 procent i lä global index fond och undrar om jag ska höja den el lägga till antingen lä Europa index fond el lä Sverige index fond el lä USA index fond vilken är bäst på lång sikt tror ni mvh Lena

Hur lång är din tidshorisont? Det är det viktigaste när det kommer till hur mycket man bör ha i aktiefonder. Om du inte ska ha pengarna på 10+ år så är det inte orimligt att ha 90-100% i aktiefonder. Om horisonten är kring 3-5 år så bör du nog inte ha någonting alls i aktier eftersom förluster i en börskrasch kanske inte hinner “arbetas in” igen. Mellan 5 och 10 år beror det på hur ledsen du blir av att förlora pengar. Min egen tumregel är att jag kan förlora 50% av pengarna på börsen som det sedan tar 10 år att få tillbaka.

Din globala indexfond innehåller redan både USA (62%), Europa (20%) och en liten del Sverige (1%). Om du väljer någon av de andra fonderna så betyder det att du tror att de områdena kommer vara en bättre investering än vad globalfonden är. Du minskar ditt sparande i globalfonden för att sätta mer i smalare fonder mot vissa marknader. Till exempel, om du väljer mer USA så kommer du gå upp mer om USA går upp eller ner mer om USA går ner. Med de fonder du tittar på så får du sämre riskspridning. Om du däremot lägger in en bit tillväxtmarknader (emerging markets) så får du bättre riskspridning eftersom du spritt pengarna på fler länder och fler företag.

Men tillväxtmarknaderna har också högre volatilitet/risk så att portföljen svänger mer både uppåt och nedåt. Senaste året har tillväxtmarknader gått ganska dåligt, men andra år har de ibland slagit världsindex med råge. Jag har själv fördelat min tjänstepension på 80% Avanza Global och 20% DNB Emerging Markets Indeks A. Det ger mig egentligen en övervikt i tillväxtmarknader (vill man vara “neutral” så är det ca 88/12 som gäller) men det är en risk jag är beredd att ta.

Vilka länder som kommer att gå bäst på lång sikt vet vi inte.