Pausa fondsparande

Hej,

Jag styrde upp mitt sparande för en månad sedan från att bara ha det liggande på ett konto till att skapa tre olika portföljer enligt ditt upplägg här på bloggen. Vi tänker långsiktigt med sparandet men blir så osäker nu när marknaden är så här. Vi har satt 3X5000:- men funderar nu på om vi ska pausa sparandet eller om man ska tänka att man köper billigt varje månad nu till att det kan stiga sedan…?

Tack snälla för hjälpen !

Jag har inte pausat mina insättningar och tänker inte heller göra det. Jag sparar långsiktigt och jag är inte professionell nog att kunna tajma marknaden.

Tänk dig att du ska köpa en ny tv. Du hittar den i affär på rabatt som varar veckan ut. Skulle du vänta till nästa vecka så du kan köpa den till normal pris?

Hej Anna!

Enligt mig vore det helt kontraintuitivt och således ingen bra idé att pausa sparandet då börsen går ner. Ett stort misstag som många gör på börsen är just att inte investera när börsen går dåligt, men att sedan investera när börsen går bra igen. Men det man gör då är att man inte köper några fonder (eller till och med säljer av sitt innehav) när börsen är billig, och istället köper fonder när börsen är dyrare. Det vore lite som att medvetet vänta tills efter mellandagsrean med att shoppa, då priserna börjat stiga igen. Rent psykologiskt så är detta dock väldigt normalt - vi människor har en stark aversion mot att förlora och vi låter därför ofta rädslan styra. När börsen går ner så är det läskigt att investera eftersom vi är rädda att den ska sjunka ännu mer, och vice versa. Men som Jan ofta framhäver så är det ytterst svårt (och långsiktigt nästintill omöjligt) att försöka tajma marknadens upp- och nedgångar. Det är det som är den stora styrkan med ett långsiktigt månadssparande: eftersom du investerar både när börsen gått ner och när den gått upp så komer priset du betalat för dina fonder hamna på ett medelvärde till fördel för din portfölj.

Mitt råd är alltså att inte pausa sparandet bara för att marknaden gått ner, för marknaden kommer med stor statistisk sannolikhet att svänga upp igen, och om du fortsätter spara nu så kommer du bara ha fått “rabatt” på dina fondköp!

Med vänlig hälsning,

Emil Torpman

Tänk dig att du ska köpa en ny tv. Du hittar den i affär på rabatt som varar veckan ut. Skulle du vänta till nästa vecka så du kan köpa den till normal pris?