Köpa fonder nu eller vänta?

Hej,

Jag har nyligen börjat intressera mig för fondsparande. Jag har gjort upp en långsiktig sparplan (på ca 10 år), valt ut vilka fonder jag vill investera i och precis börjat sälja av mina nuvarande fonder/aktier. Sen började börsen gå ner i helgen. Min fråga är helt enkelt, ska jag vänta med att investera mina ca 200 000 kr (som nu ligger på ett sparkonto) eller följa min plan och köpa fonderna på en gång?

Linda

I det långa perspektivet är de senaste dagarnas “börsras” en liten hicka.

Ingen kan ju säga om börsen kommer att vackla ännu mer de kommande dagarna eller så, men om du känner dig obekväm med att gå in med 200 tkr, behöver du ju inte gå in med allt.

Tio år förresten, är inte så lång spartid. Jag hade inte känt mig bekväm med att gå all-in med mina besparingar om min spartid är på 10 år. Börsen kan krascha under min spartid och det kan ju ta kanske 6-8 år för börsen att återhämta sig. För om börsen kraschar 50% (vilket inte är orealistiskt), måste din portfölj inte återhämta sig 50% utan 100% för att hamna på samma nivåer som innan. Och det är detta som gärna tar flera år i anspråk. Så, jag hade antingen ökat min spartid (15-20 år) eller bara gått in delvis med mina besparingar, eller så hade jag kört med mycket räntor i min portfölj.

Kanske 50% aktiefonder och 50% räntor?

Ett alternativ kan ju vara att sätta in X antal tusen varje månad tills du satt av samtliga 200 tkr. Ex 10 tkr varje månad, så sätt sprider du ju risken.

Hej!

Om man ska gå “all in” eller ej finns det ett blogginlägg om :slight_smile:

Hälsningar
Elin

Jag rekommenderar starkt att gå in lite över tid varje vecka/månad/dag. Det är en riskeliminerare…