Kan man "fynda" indexfonder?

Hej på er!

Ja, detta är ju en superdum fråga kanske, men den är ställd av någon som är helt grön i ämnet och som aldrig knappt funderat på sparande. Nu börjar jag bli lite intresserad. I och med det kommer frågorna. Jag har försökt googla mig fram till svaret men kan liksom inte formulera mig rätt. Hoppas ni förstår hur jag menar.

Nu till frågan:

Jag förstår ju att om börsen går neråt i dåliga tider sjunker aktierna i pris och då kan man fynda och sen hoppas att det går uppåt igen och då har man gjort en bra affär. Enkelt. Men är det samma med indexfonder? Sätter jag in 10 000 i en indexfonder som går “dåligt” eller “sådär” just nu - får jag mer tillbaka sen när (om) det går uppåt igen? Kan man “fynda” indexfonder?

Hej!

 

Ja det fungerar på samma sätt.

Sedan är det så att försöka marknadstajma börsen alltid ökar risken ordentligt och man kan (och förmodligen kommer) förlora mycket pengar på det.

Jag gillar jämförelsen med att spela på hästar som jag läst någon gång tidigare här på bloggen.

Skulle du satsa pengar på en häst som haft ont i benen och halkat efter i flera travtävlingar på rad… bara för att det nu “blir förlorarhästens tur att vinna någon gång”? Förmodligen inte… tanken är inte rationell.

Att spela på den hästen kommer du förmodligen bara göra när du själv anser att hästen är faktiskt i mycket bra skick och har verkligen potential att börja vinna en del av de kommande travtävlingar. Och det kräver att du är insatt i sporten och hästen och inte endast tittar på resultaten på sistone.

 

Adde

Man kan också tänka tvärtom. En häst som gått bra de senaste loppen kommer troligen att gå bra vid nästa lopp. Alltså satsar jag på de senaste vinnarna. Slipsnissarna på finansmarknaden kallar det för momentum!

Så det är alltså så även här: värdet sjunker men sätter jag in 10 000 i sämre tider får jag “mer fonder för pengarna” än om börsen går bra?

Det är helt beroende om fonden som du “fyndad” verkligen kommer följer med på börsens uppgång. Det kan vara så att an annan fond som gått mycket bra kommer gå ännu bättre samtidigt som din fond klättrar upp lite.

Därför ska du verkligen förstå vad fonden innehåller, vilken bransch/region den är riktat mot och chansa att precis den kommer att öka mera än andra marknader/branscher efter du satt in pengar.

Enklare och tryggare är det att månadsspara i både upp- och nedgångar och “sälja dyrt/köpa billigt” enligt din riskprofil när du ombalanserar portföljen.

Försöker du tajma marknaden kommer du antagligen förlora på det. Det finns en devis på engelska som går så här: time in the market beats timing the market. 1. Du vet ju faktiskt inte om marknaden någonsin framöver kommer gå ned till dagens nivå. 2. Säg att den ändå gör det, hur vet du när du skall köpa? Väntar du kanske marknaden rycker upp igen (vanligt) innan du hinner. Enklast är helt enkelt månadssparade i indexfonder, där du är med i upp och nedgångarna. Skall då slå marknaden så behöver du ju vara smartare och ha mer information än alla andra. Min erfarenhet är snarare att vi kreti och pleti är långsammare och har mindre information… Och att marknaden är långvarigt irrationell. Ett bättre alternativ är därför att du skapar en portfölj som passar din risk apptit. Hela denna sajten är full med guider om hur du gör det. Lycka till!

Jag slänger in en uppföljningsfråga:

Låt oss säga att börsen dyker under en längre period ned till 60% av nuvarande värde. I samma veva kommer jag över en större mängd pengar från ett arv eller annan anledning.

Är det inte i detta läge dags att ”fynda” genom att skjuta in pengarna i fonderna med hopp om att de längre fram i tiden stiger i värde? Någon gång bör de väl ändå stiga även om börsen sjunker ytterligare innan vändningen kommer?

Jo men det förutätter att du har två rätt när det gäller timing.
1: att du prickar rätt när det gäller timing - väntar du på en dip på -60%, men börsen vänder efter - 40% så kommer du aldrig in på marknaden
2: att får du ett arv i samband med en börsdip förutsätter att den du ärver dör en god tid innan (säg ett år) - det tar sin tid att avsluta ett dödsbo (har hanterat ett par sådana avslut själv)

Lärdomen jag tagit ur podresonamanget är att det är i regel en dålig affär att stå utanför marknaden (6 av 10 börsdagar är index upp), därutöver finns det tider för såväl mer defensiva placeringar som placeringar med större risk. När man skall skifta dem vet men inte förrän efteråt, men är man osäker så kan man göra det gradvis.

Jag skulle svara ja på den frågan, förutsatt att man tror att börsen kommer att återhämta sig på sikt.

Jag tänker så här: Indexfonden innehåller 1600 bolag. Varje bolag har styrelsemöte varje kvartal där det enda de diskuterar är hur de ska kunna tjäna mer pengar än kvartalet innan. På sikt måste det bara gå upp…

Har ändå inte fått svar på frågan. Eller åtminstone inte förstått det i såfall:)

 

så här då:

jag sätter in pengar när börsen står på minus.
Får jag fler fondandelar för pengarna då?

isåfall är det väl bra att investera i dåliga tider? Om man sparar långsiktigt. Någon gång måste ju en global indexfond gå upp igen? Och då har jag fler fondandelar?

Ja, du får fler fondandelar för samma peng om börsen gått ner.
Men som de andra skriver ovan, undvik att försöka tajma marknaden.

Det är allas dröm att tajma marknaden. Att för en större summa pengar köpa fonder till lågt pris som sedan stiger kraftigt. Chansen att lyckas är tyvärr väldigt liten. Det vanliga scenariot när man börjar spara är att allt känns dyrt och att en nedgång väntar runt hörnet.
Sanolikt hinner sparkapitalet växa lite innan nedgången kommer. Sedan kommer en uppgång och på lång sikt har du gjort en bra affär. Eller inte. Just den där osäkerheten om framtiden är det mest frustrerande. Återstår att luta sig mot drygt hundra år av statistik som säger att det förmodligen kommer att gå bra…