Påverkas bolåneutrymmet av kreditkort?

Hejsan,

Jag har tänkt skaffa kreditkort (bensinkort) i samband med att jag köper bil inom kort. Syftet är förstås att håva in bonus och bensinrabatter men att fakturan betalas i helhet varje månad. Funderar dock på om det stämmer att det påverkar mitt framtida låneutrymme för bostad? Har hört att hela den beviljade krediten räknas in som utnyttjad, dvs skulle man fått låna 3 000 000 enligt bankens kalkyl blir det 2 950 000 om man innehar ett kreditkort med kreditgräns på 50 000, även outnyttjad. Stämmer detta? Är det i så fall en anledning att ansöka om en lägre kreditgräns?

I praktiken innebär väl kortet att jag kommer ligga en månad efter med betalning av mina utgifter jämfört med idag, dvs i övergången till kreditkortet kommer jag “få loss” en månads utgifter som kan läggas till sparande tillsvidare (till den eventuella dag jag återgår till debet och då betalar dubbelt under en månad). Det är dock inga stora summor, kanske 10 000 i månaden, och därför inget som kompenserar ett minskat bolåneutrymme på exempelvis 50 000.

 

Har för övrigt redan bostad och bolån och det är inte aktuellt med flytt på 3-5 år ändå. Fast jobb, ett CSN-lån men inga andra krediter/lån/delbetalningar varken nu eller tidigare i livet.

Tack pfh!

Jag stämde av med en gammal bankkollega. I hens bank kunde man ha kreditkort med summa beviljade krediter upp till 70 000 kr utan att det påverkade utrymmet.

Det tycker jag låter rimligt. Ett bankkort och ett par bensinkort så blir det lätt detta belopp. Samtidigt är det tveksamt om man behöver så mycket mer.

Om det är likadant i andra banker vet jag inte. Rimligt sett borde det vara någorlunda det samma. Vad som gäller om 5 år, det får vi se…